Fly over storby.

Storbyferie og støy

Høreapparatprodusenten Mimi Hearing Technologies GmbH har utarbeidet en skala som de kaller The World Hearing Index og viser støyforurensningen i 50 storbyer. MHT analyserte 200.000 hørselstester gjort av produsentens egne brukere, og kombinerte resultatet med data fra WHO og norske SINTEF.

Best og verst på støynivå

De verste? Kinesiske Guangzhou er den mest bråkete, fulgt av Delhi, Kairo, Mumbai og Istanbul. Barcelona og Paris er de to europeiske storbyene som kommer verst ut i rapporten, og er henholdsvis nummer 7 og nummer 9 på listen.

Når det kommer til de 50 byene med lavest støynivå, vinner Zürich førsteplassen. Wien er nummer to. Gledelig for oss nordmenn er det at Oslo ligger på en flott tredjeplass.

Hva betyr denne støyforurensingen?

Problemet med støyforurensningen er at den i verste fall svekker hørselen. Ifølge WHO har hele 360 millioner mennesker i verden nedsatt hørsel, og utrolige 32 millioner av dem er barn.

Og for å fyre litt mer opp under: Mimi-rapporten viser at «hørselsalderen» til de som bor i større byer i snitt er 10 til 20 år eldre enn deres faktiske alder!

Ta vare på hørselen – også når du er på ferie!

Mange bruker hodetelefoner eller ørepropper med aktiv støyreduksjon på flyturer eller annen offentlig ferdsel. Men kanskje du skal vurdere ørepropper som hørselsbeskyttelse på ferien også? Vi har ørepropper som fungerer som en volumkontroll ved at lyden dempes uten at detaljene blir borte. Du kan dermed ferdes i de mest støyende omgivelsene uten å skade hørselen og samtidig få med det som skjer rundt deg – enten det er en gatekonsert i New Orléans eller en fotballkamp i Manchester.

Kilde: Nettavisen.no