Elsker musikk – hodetelefoner for lydentusiasten

Er du glad i musikk, er det ekstra viktig å vite at lydkvaliteten er på topp. Her er våre beste tips for den ultimate musikkopplevelsen.

Det er mye som skal hensyntas når vi snakker om god lyd. Her er de beste tipsene.

Lavoppløst blir til høyoppløst

Tidligere, når man lagret musikken på telefonen, mediespilleren eller nettbrettet, eller strømmet musikken med treigere mobilnett, var det greit at lydfilene var komprimert for å ta så liten plass som mulig. Veldig komprimert musikk blir imidlertid kjedelig – dynamikken og detaljene blir nesten borte.

Med dagens lynraske mobilnett er forholdet annerledes. Spiller du via en strømmetjeneste med høyoppløst kvalitet, er det fort utstyret som setter begrensninger på musikkopplevelsen. Tidal tilbyr for eksempel musikkstrømming i hd-kvalitet.

Lavere volum krever høyere lydkvalitet

Det er lett å tro at man kun trenger bedre utstyr fordi man skal spille høyere. Men tilfellet er at jo lavere lydvolum du nyter musikken på, jo viktigere er kvaliteten på utstyret. Spiller du et høyoppløst lydkutt gjennom en hodetelefonforsterker/DAC og et sett gode hodetelefoner, så får du med deg alle detaljene, dynamikken og hele sjela i musikken uten å måtte gå høyere enn de anbefalte 85 dB!

Hodetelefoner i høykvalitet

Du kan utmerket godt bruke et par hodetelefoner eller ørepropper med innebygget støydemping til å spille musikk gjennom. Men har du prøvd et sett dedikerte hodetelefoner for musikk, er sjansen stor for at alt annet blekner.

Hodetelefoner som Jabra Elite 85H og Nuraphone G2 fra Nura, eller ørepropper som Track Air+ fra Libratone, tar deg så langt inn i musikkens sjel at vi garanterer både ståpels, gåsehud og høy luftgitarfaktor på en gang!

Forsterker til hodetelefoner

Lettdrevne hodetelefoner kan spille ganske bra rett fra telefonen. Men telefonens innebygde digital-til-analog konverter (DAC) og forsterker er ofte en begrensning. I mange tilfeller er hodetelefonen så tungdrevet at den trenger ekstra krefter – selv om du ikke skal spille veldig høyt.

Løsningen er enkel: koble en dedikert hodetelefonforsterker med innebygget DAC mellom hodetelefonen og smarttelefonen. Dermed får du krefter nok til å gjengi musikken med alle sine nyanser, enten det handler om tunge gitarriff som oser av testosteron eller dramatisk bruk av paukene i et symfoniorkester.

HØRs musikktips

Her er et par av våre favoritter fra Tidal.

Buddy Guy & Junior Wells: Alone & Acoustic

Er du glad i tilbakelent akustisk blues, så er dette albumet en gave. De to var langt på vei middelaldrende herrer da det ble spilt inn i 1991. Junior og Buddy sitter sammen i studio med en akustisk gitar og munnspill og musikken ble teipet nøyaktig som den ble spilt uten noen form for etterbehandling.

Samspillet er tett, det er lett å føle at de to har hatt mange år sammen i ulike band. De synger, improviserer og leker med musikken som bare de beste artistene klarer. Med bra hodetelefoner kan du se dem for deg hvis du lukker øynene. Buddy spiller for øvrig på Notodden Bluesfestival i år over 80 år gammel, mens Junior Wells dessverre gikk bort for noen år siden.

Rush: A Farewell to Kings

Den kanadiske trioen Rush har holdt det gående siden 1970-tallet. Albumet A Farewell to Kings ble sluppet i 1977, og er en fantastisk tur inn i progrockens verden. De tre musikerne spiller fantastisk bra. På et dårlig anlegg vil lyden fort kunne bli litt grøtete (det er MYE lyd når Rush spiller).

Er utstyret du spiller på av høy kvalitet så hører du alle nyansene i Geddy Lees bassgitar og synther, Neil Pearts fantastiske trommespill og Alex Lifesons gitar. Skru opp til 85 dB, hell noe godt i glasset, lukk øynene og nyt!