Hodetelefoner

En god hodetelefon og en passende musikkspiller kan gi deg fantastiske lytteopplevelser, også med et lydvolum som ikke skader ørene.

Mann i byen med hodetelefoner.

Utvalget av hodetelefoner og ørepropper har eksplodert de siste årene. Dagens mobiltelefoner lar deg ha store deler av favorittmusikken lett tilgjengelig via strømmetjenester, og er du en ekte lydentusiast så har du kanskje en kompakt, dedikert musikkspiller med alle favorittalbumene lagret?

Bruksområdene er mange. Hodetelefoner og ørepropper kan brukes under alt fra trening og flyreiser til en stille stund på hotellrommet eller en rolig musikktime etter at småtassene har lagt seg.

Hvordan virker hodetelefonen?

I kortversjon handler lydgjengivelse om en magnet som setter luft i bevegelse via en membran. Høytalerelementet er dynamisk. Det betyr at membranet er festet til en spole som beveger seg i et magnetfelt. Hvordan du opplever lyden har en direkte sammenheng med hvor stort membran hodetelefonen har.

Kvalitet er tryggere for ørene

Størrelsen på membranet har stor betydning for hodetelefonens eller øreproppenes dynamiske egenskaper og ikke bare hvor høyt de kan spille. De beste hodetelefonene slipper all informasjon fra opptaket igjennom, uten å bremse den viktige dynamikken som skaper liv i musikken. Vi har plukket ut kvalitetshodetelefoner som kan gjengi alle musikkens detaljer uten at du trenger å skru volumet opp på et skadelig nivå.

Lukkede hodetelefoner

Hodetelefoner som omslutter øret og på den måten stenger mye av lyden fra omgivelsene ute. Her har vi modeller med og uten aktiv støydemping. I og med at lyden fra omgivelsene dempes, så er det kanskje litt lettere å finne det riktige lydvolumet uten å skru det for mye opp.

Åpne hodetelefoner

Hodetelefoner med åpning rundt høyttalerelementene. Gir følelsen av et større og mer åpent lydbilde, men på grunn av at støy utenfra slippes inn, så kan det være lett å skru lydvolumet opp på et skadelig nivå. En variant her er små, rimelige hodetelefoner som plasseres på øret. Disse har en del begrensninger lydmessig, men er uansett en solid oppgradering sammenliknet med de øreproppene som følger med telefonen!

Ørepropper for alle behov

Standard ørepropper (de som følger med telefonen) skal være rimelige og samtidig passe i et bredt utvalg av ører. De slipper derfor ofte inn lyd utenfra, noe som både kan føre til at du skrur lydvolumet opp på et skadelig nivå, eller at lytteopplevelsen rett og slett blir dårlig. Dyrere ørepropper fyller øret bedre og har bedre komponenter, og gir en kraftig forbedring av lyden. Vi fører også ørepropper som støpes etter øret. De gir den beste lydopplevelsen av alle ørepropper, og er behagelige å bruke selv over tid.

Aktiv støyreduksjon

Hodetelefoner med mange bruksområder. De kan for eksempel brukes som støydempere under fly- og bussreiser der du vil slappe av. Her er det mikrofoner i hodetelefonen som analyserer støy fra omgivelsene, og så reduserer den ved å sende ut et motsatt signal som utligner støyen. Dermed kan du skape ditt eget ”stille rom” eller lytte til musikken uten at duren fra flymotorene ødelegger.

Hodetelefoner og øreplugger for trening

Mange foretrekker musikk til treningen, og da ofte en annen musikk enn den som spilles på treningssentrene. Vi fører ut bredt utvalg av høretelefoner og ørepropper som er utviklet spesielt for trening og annen fysisk aktivitet. Felles er god lydgjengivelse og at de sitter godt i øret mens du beveger deg. De er dessuten sikret mot fukt i form av svette og regndråper.

Trådløs eller med kabel?

Vi har trådløse hodetelefoner og øreplugger og vi har hodetelefoner og øreplugger med kabel. Skal du trene, jobbe i garasjen eller gjøre andre aktiviteter, er trådløse hodetelefoner smart. Er det selve lydopplevelsen som er viktigst, anbefaler vi kabel mellom lydkilden og hodetelefonene.

DAC og Hodetelefonforsterker

Bokstavene DAC er en forkortelse for Digital to Analog Converter, altså et apparat som gjør det digitale signalet om til analog lyd. Her finnes det mye å velge mellom, alt fra enkle DAC’er som brukes mellom USB-utgangen på en PC/MAC og hodetelefonene, til kompakte, kombinerte DAC og hodetelefonforsterkere som forbedrer lyden fra telefonen drastisk i tillegg til å ha kraft nok til å kunne drive tungdrevne hodetelefoner. Mange av hodetelefonene i de øvre kvalitetssjikt er tungdrevne, de må med andre ord få et kraftigere signal inn for å kunne spille med samme lydvolum som en lettdreven hodetelefon.

Dedikerte musikkspillere eller telefonen?

De fleste nyter musikken via strømmetjenester som Tidal og Spotify, men det er ikke alltid at mobilforholdene er gode nok til å gjengi høyoppløste musikkfiler i beste kvalitet. Eller kanskje du har en stor CD-samling med godbiter som ikke finnes i strømmetjenestene? Eller at du kun er fornøyd med den aller beste lydopplevelsen? Vi fører flere dedikerte, kompakte musikkspillere med integrert hodetelefonforsterker, stikk innom for en demonstrasjon.

Kilde: Store Norske Leksikon og Lyd & Bilde

Vi anbefaler