Kvinne ved HØR-boden på festival.

Hørselsbeskyttelse på festivaler og konserter

Har skaden allerede skjedd, er det for seint. Så bruk øreplugger om du bryr deg om ørene dine og er glad i musikk! Men folk flest dropper dette, så hva er egentlig risikoen ved å lytte på høy musikk? Og hvordan kan du som festivaldeltaker eller konsertgjenger forebygge hørselskader uten å gå på kompromiss med selve musikkopplevelsen? Vi tar starten først.

Hvordan virker hørselskader?

Dypt inne i øret finner du Cochlea. Inne i Cochlea er det mange små nerveceller med tusenvis av små flimmerhår (Cilia). Etter som vi blir eldre kan disse bli slitt ut. Det er grunnen til at eldre mennesker kan høre dårligere, tilstanden kalles aldersrelatert hørselstap.

For høye lyder kan også skade flimmerhårene. Dette kan skje der og da på grunn av en ekstremt høy lyd, men kan også skje på grunn av overbelastning av hørselen over tid, som når du eksponeres for lydvolum over 80 dB for lenge eller for ofte. Flimmerhårene reparerer ikke seg selv etter slike skader, og per i dag finnes det heller ingen medisinsk behandling som kan reparere skadde Cilia.

Hvor høy er lyden på festivaler?

Lydvolumet på utendørsscener er som regel 90 til 100 dB. Inne i festivaltelt eller konsertsaler er lyden enda høyere, gjerne mellom 95 og 110 (eller mer) dB. Hvor skadelige er disse lydnivåene?

Risikoen for å skade hørselen starter når du oppholder deg i omgivelser med et lydnivå på 80 dB i mer enn åtte timer. For hver 3 dB økning halverer du tiden du kan være til stede før hørselen skades. Dette betyr at du kan være i omgivelser med 83 dB i fire timer, 86 dB i kun to timer osv.

Tar du lydvolumet på en festival i betraktning, betyr dette at hørselen faktisk kan skades på kun fem minutter!

Hva er konsekvensene av hørselskader?

Skadde flimmerhår sender ikke lenger informasjon til hjernen, noe som svekker hørselen. De kan også sende feil informasjon, som summing eller en ringelyd (Tinnitus), at du bli overfølsom for enkelte lyder (Hyperacusis), hører lyder med distorsjon (Distortia) eller hører ulikt med begge ørene (Diplacusis binauralis).

En midlertidig summelyd eller ringing i ørene etter at du har vært på festival eller konsert er allerede en indikasjon på at Cilia er skadet. Sjansen for at skaden blir permanent øker for hver gang du overbelaster hørselen igjen.

Hvordan unngå hørselskade og likevel kunne oppleve musikken?

Unngå å stå nær høyttalerne. Lyden rundt høyttalerne kan nå opp til 110 dB, noe som kan skade hørselen din på få sekunder. Alltid bruk øreplugger av høy kvalitet. Hvis du ønsker at musikken og praten skal være godt hørbar, bør du velge øreplugger med high-fidelity lydfilter. Og sist men ikke minst: Ta jevnlige pauser fra musikken så hørselen får hentet seg inn.

Ved å ta en pause gir du flimmerhårene i Cochlea litt tid til å hente seg inn fra lydnivået. For eksempel kan du ta en tur i kiosken en gang i timen, gå på toalettet eller spasere en tur på de delene av festivalområdet der musikken ikke er så høy.

Hvordan dempes lyden gjennom øreplugger?

Gjennomsnittlig lydninvå på konserter og festivaler er rundt 100 dB. Alpine PartyPlug øreplugger demper volumet med 19 dB, noe som tar lydvolumet ned til et trygt nivå. Ved å bruke øreplugger kan du med andre ord være på en gjennomsnittlig festival eller konsert dagen lang (8 timer) uten problemer.

HØR stilte opp på festival for å sørge for at det var gode øreplugger til de oppmøtte.

Kan du fremdeles nyte musikken med øreplugger?

Er det ikke sløsing å bruke øreplugger når man skal ut? Ikke når det handler om Alpine PartyPlug. Takket være akustiske filter, reduseres lydvolumet til et trygt nivå uten at musikkopplevelsen forringes. Samtaler er også tydelige.

Vil du ta det et steg videre og fremdeles ha en perfekt musikkopplevelse? Prøv våre premium Alpine PartyPlug Pro Natural øreplugger med lineære filtre. Disse filtrene demper alle frekvenser like mye, noe som bevarer musikkopplevelsen ekstremt bra!

Kan jeg bruke øreplugger lengre perioder av gangen?

Alpine øreplugger er laget av mykt, komfortabelt termoplastmateriale. De er silikonfrie og former seg til ørekanalene med hjelp av kroppsvarmen. Du kan trygt bruke ørepluggene hele dagen eller natten, uten å irritere ørene. De er nesten ikke synlige og er veldig holdbare.

Trenger jeg øreplugger hvis jeg bare går på en festival i året?

Ja, absolutt! Selv etter å ha lyttet til veldig høy musikk bare en gang, kan du allerede ha skadet hørselen din. Husk at du kan skade hørselen på nesten alle vanlige konserter etter bare fem minutter!

Hva med barn og festivaler?

Ørene hos babyer og spedbarn er i full utvikling de første årene og er enda mer sårbare enn ørene til voksne. Tysk forskning har oppdaget at et av åtte barn har permanente hørselskader! Spesialister innen ENT er også bekymret for det økende antallet med små barn som kommer til behandling.

Dette er grunnen til at man bør bruke hørselsbeskyttelse for barn, de skal ha glede av ørene livet ut!

Du har bare et par ører!

Dessverre oppdager du ikke hørselstap før det er for seint. Ved å bruke hørselsbeskyttelse forebygger du ikke bare hørselstap, du reduserer også mulighetene for hørselssmerter eller ringelyd i ørene etter at du har vært på festival eller konsert. Fortsett med å nyte musikken i mange år framover, bruk øreplugger på konsert eller festival!

Fakta om hørsel og musikk:

  • Musikken på de fleste festivaler og konserter kan skade hørselen din på kun fem minutter!
  • Når du oppdager at hørselen er skadet, er det for sent. Hørselstap er en irreversibel skade.
  • I Vest-Europa og USA alene er det et raskt økende antall på 13 millioner personer som lider av Tinnitus.
  • I følge WHO står over 1,1 milliarder unge mennesker over hele verden i fare for å lide av hørselstap.

Forestillingen om at øreplugger ødelegger musikkopplevelsen er et tilbakelagt stadium. I dag finnes det øreplugger med high-fidelity filter, som lar deg nyte musikkopplevelsen fullt ut og samtidig beskytter hørselen din.