Slik unngår du hørselskader på jakt

Husker du elgjakta i fjor, da skuddet som felte storoksen etterlot seg en ringende lyd i ørene dine i flere dager? Eller det øredøvende smellet som kom når du felte reinsbukken langt inne på Hardangervidda? Jakt er livet for mange nordmenn, men husk å beskytte ørene.

 

Slik unngår du hørselskader på jakt

Husker du elgjakta i fjor, da skuddet som felte storoksen etterlot seg en ringende lyd i ørene dine i flere dager? Eller det øredøvende smellet som kom når du felte reinsbukken langt inne på Hardangervidda? Jakt er livet for mange nordmenn, men husk å beskytte ørene.

 

Hørselvern for jegere

Snakker du med eldre jegere, og da spesielt de som også har vært aktive skyttere i mange år, så er sjansen stor for at du både må snakke høyere og repetere det du sier flere ganger. Jepp, redusert hørsel er ikke uvanlig for denne gruppen.

Dagens jegere er mye flinkere til å beskytte ørene med øreklokker eller ørepropper når de trener til den årlige skyteprøven. Eller når de skyter leirduer som forberedelse til rypejakten. Det er imidlertid ikke like fristende å bruke de samme øreklokkene når du er på jakt. For det første er de ubehagelige å bruke. For det andre så kommer de ofte i veien for børsa eller hekter seg i kvister i kronglete terreng. For det tredje så funker de ikke med jaktradioen. Og det aller verste er at du mister kontakten med omgivelsene ved at alle lyder dempes. Er jo greit å høre hvilken vei drivet går eller om bikkja har los?

 

Produkter som forebygger

Teknologien i Hearables har kommet langt. Hva sier du til at smellet dempes så det ikke er skadelig, mens du samtidig kan føre en normal samtale med jaktkompisen uten å ta ut ørepluggene? Eller at lydsignalene utenfra forsterkes, så du kan høre at bikkja går los på lengre avstand enn det du hører uten øreplugger? Vi har plukket ut noen anbefalte produkter som hjelper mot å forebygge hørselskader, men som også skal fungere ypperlig for jaktentusiaster. Dersom du først nå har begynt med jakt, er det viktig å være forberedt enten med noen øreplugger eller hørselvern.

 

SoundGear Powered by Starkey Hearing Technologies

Hørselsvern utviklet spesielt for skyttere, politi, militært personell og alle andre som utsettes for skarpe smell. Apparatet er 100 % digitalt og demper lyden av skuddet samtidig som det gjør deg mer oppmerksom på omgivelsene. Gir dynamisk digital beskyttelse for ørene og fjerner samtidig irriterende feedback – her er det så godt som ingen pipelyd.
Les mer og kjøp produktet her:

Pris: 3490,-

 

Soundscope iHunt

Avansert aktivt, elektronisk hørselsvern som er designet spesielt for jegere. Det forsterker svake lyder slik at du kan høre viltet som kommer, samtidig som hørselen din er beskyttet mot kraftige smell. Det unike designet kombinert med plasseringen i det ytre øret, gjør også at du opprettholder en god retningshørsel så du kan bestemme hvilken retning lyden kommer fra. Kan leveres med en halsslynge som gir deg lydoverføring fra jaktradioen til øreproppene. Gir aktiv støydempning og 30dB maksimal forsterkning av lydsignalet.
Les mer og kjøp produktet her:

Pris: 4995,-

 

Øreplugger

Noen ganger er det enkleste helt greit. Tradisjonelle øreplugger demper all lyd, og er enkle å bruke. Legg et sett i våpenfutteralet, så har du alltid beskyttelse med deg.

 

PRO IMPULS Custom Protection

Custom ørepropper med en jevn dempning på -15 dB. Dette demper tilstrekkelig med støy uten å fjerne tale og omgivelser. Proppene har et avansert støyfilter som demper plutselige smell samtidig som de bevarer tale, varsellyder og andre lyder fra omgivelsene. Testet og godkjent mot impulslyder opp mot 160 dB.  Et utvendig deksel på utsiden av membranen beskytter mot vannsprut, støv og møkk når proppene sitter i ørene. Formstøpes.

Les mer og kjøp produktet her:

Pris: 1699,-

 

Decibullz Individuelt formbare øreplugger

Formes og tilpasses individuelt til ørene dine. Tilpasningen gjør at pluggene er komfortable over tid, uten fare for at de faller ut og de gir en meget god isolasjon mot jevn støy og høye lyder. Tilpasses ved at de varmes i kokende vann før de enkelt formes til dine ører. Perfekte for skytetrening, jakt, konserter, reise, motorsport og svømming (hindrer vann i ørene).
Les mer og kjøp produktet her:

Pris: 399,-

 

Vil du lese mer om god hørselshygiene?

Vi har samlet mange aktuelle artikler i bloggen vår, her er et par av dem.

Hva er Tinnitus? https://hør.no/tinnitus/

Mer om hørsels beskyttelse. https://hør.no/horselsbeskyttelse-for-dummies/

For mer informasjon om våre produkter kan du klikke deg inn på nettbutikken eller ta deg en tur innom butikken på Byporten Shopping i Oslo hverdager 10:00-21:00 og Lørdager 10:00-20:00. Velkommen skal du være.