5 gode råd for deg som sliter med tinnitus

Hver sjette mann og kvinne sliter med tinnitus. Vi har samlet noen gode råd fra våre audiografer for å gjøre hverdagen din litt bedre.

«Ringing i ørene» er et velkjent begrep for deg som har tinnitus / øresus. Det kan føles som høyfrekvent piping eller rett og slett som et sus i ørene, og er ofte veldig plagsomt for de som har tilstanden. Heldigvis er det mye man kan gjøre for å bli bedre.

Bestill time for behandling av tinnitus og øresus hos HØR

1. Forstå problemet

Tilstanden tinnitus blir stadig mer utbredt, og du finner mye informasjon både på nett og hos ulike tjenestetilbydere. Før du drar til audiograf, kan det være lurt å se om du har noen av kjennetegnene på tinnitus – for eksempel at du hører ringing eller susing i ørene.

Videre er det viktig å huske at det finnes flere grep for å gjøre hverdagen litt bedre frem til du vil ha behandling. Bakgrunnslyder fra TV eller radio kan være et godt virkemiddel for å minimere pipingen på dagtid, mens musikk eller naturlyder kan være beroligende på nattetid.

Hørselstest hos HØR med Audiograf.

TEST: «Hører du dette?» Heidi tester hørselen til kunden før høreapparatet kommer.

2. Snakk med ekspertene

Først og fremst bør du vurdere om tilstanden er så ille at du bør oppsøke en audiograf. Husk også at fire av fem personer med tinnitus har nedsatt hørsel. I disse tilfellene kan et høreapparat gjøre stor forskjell.

Hos HØR kan du komme til en konsultasjon når du måtte ønske, for å få kartlagt dine hørselsproblemer. Da slipper du også ventetiden som ofte medfølger med henvisning.

Behandlingen starter med en konsultasjon, der det også fylles ut et kartleggingsskjema. For å vite mer om tilstanden din, vil vi også ta en høyfrekvent hørselstest og tinnitus- / øresus-matching. Da vil vi også finne ut om du har nedsatt hørsel.

Vi vil deretter sette deg på riktig behandlingsløp. TRT-behandlingen er det mest utbredte alternativet, og har redusert plagegraden hos hele 80 prosent av de som har brukt tilbudet.

3. Lær deg noen avspenningsteknikker

Stress og anspenthet er medvirkende årsaker til graden av tinnitus. Nettopp derfor er det lurt å lære seg noen gode avspenningsteknikker for å lindre sår muskulatur. Et besøk til fysioterapeuten kan være en god investering, for å lære hvilke teknikker som fungerer best for deg.

Appen Tinnitus – Riktig fokus kan være et nyttig verktøy i hverdagen. Den huser flere fokuserings- og avspenningsøvelser, som kan være til stor hjelp. Appen skal hjelpe med å redusere stressnivået, samt kontrollere oppmerksomheten ved å flytte den mellom ulike lydinntrykk.

Man holding hurting ear with hand. Earache and pain. Otitis or infection in ear canal. Impaired hearing or loss. Young person with tinnitus. Suffering from itching earwax.

Avspenningsteknikker kan hjelpe deg som sliter med tinnitus eller øresus.

4. Gode rutiner kan lindre tinnitusplagene

Selv om det er vanskelig, får du bare fordeler ved å holde kroppen fornøyd. Det gjelder også for deg som har tinnitus. Det å holde seg i aktivitet, gå turer utendørs, være sosial og opprettholde et godt kosthold kan redusere plagegraden mye, nettopp fordi du får økt livskvalitet og endrer fokus.

Når pipingen eller susingen står på som verst, kan det også resultere i humørsvingninger. Sørg for at du har noen å snakke med – da står du ikke alene i kaoset.

5. Dårlig søvn kan forverre problemene

Den evinnelige lyden i ørene kan skape søvnproblemer. Det er viktig å ta dette på alvor. Ikke bare forverrer stress og søvnmangel graden av tinnitus – det kan også gjøre at du ikke presterer like godt, verken på jobb eller i sosiale sammenhenger. Ta vare på deg selv, og snakk med audiografene om hva som kan hjelpe på søvnmangelen.

For mange er bakgrunnslyd hjelpsomt, mens andre trenger andre typer lydberikelse. Uansett vil våre audiografer hjelpe deg å finne en løsning som faktisk gir deg søvn.

Har du enda ikke sjekket om du har tinnitus, til tross for piping eller susing i ørene? Ta kontakt i dag, og få redusert plagegraden før det forverrer seg.

Kilder: HLF


Er du interessert i TRT-behandling?

Bestill time Ullevål Stadion      

Les mer i vår brosjyre om Øresus eller nedsatt lydtoleranse?

HØR behandlings brosjyre

Ønsker du å vite mer ta kontakt med våre spesialister på tlf. 23 89 87 15 eller på mail audiograf@hoer.no