Hver sjette mann og kvinne sliter med tinnitus. Vi har samlet noen gode råd fra våre audiografer for å gjøre hverdagen din litt bedre.
Tinnitus, eller øresus, er en lyd du bare selv kan høre, som eksempelvis kan være piping, susing eller during. Opplevelsen av tinnitus er unik for hver enkelt. Noen opplever lyd fra det ene øret, noen fra begge ørene og noen opplever at lyden er inni hodet.
Mange kan høre lyder i øret uten at det er plagsomt. For andre kan det være svært plagsomt å ha en eller flere lyder som ikke forsvinner, og det kan vanskeliggjøre deltakelse i hverdagslivet og redusere livskvaliteten.
Heldigvis er det mye man kan gjøre for å bli bedre. Audiografene hos HØR har samlet sine beste tips for å gi deg en bedre hverdag.
1. Forstå problemet
Du finner mye informasjon både på nett og hos ulike tjenestetilbydere. Å ikke vite nok, eller finne ufullstendig informasjon på nett, kan skape uro og bekymring. For å mestre tinnitus, er det viktig at du har kunnskap om hva tinnitus er, hvordan tinnitus oppstår og hvilke mekanismer som har innvirkning på tinnitus.
Det er få i helsevesenet i Norge i dag som har spesialkompetanse på feltet. Det er viktig å oppsøke kunnskap hos de som er spesialiserte på tinnitus for å unngå feilinformasjon. Få kartlagt din situasjon for å se om det er nødvendig med tiltak, og for å få informasjon om hvilke tiltak som er anbefalt deg og din situasjon.
Søvn er veldig viktig for at kroppen og hjernen skal fungere, og derfor er det også veldig viktig for å mestre tinnitus. Den evinnelige lyden i ørene kan skape søvnproblemer. Mange med tinnitus sliter med innsovning, og ikke minst søvnkvaliteten, fordi tinnitusen forstyrrer og gjør kroppen urolig og frustrert.
Hvis du ikke sover godt og lenge nok, vil du ha redusert evne til å ikke la deg bli plaget av tinnitusen neste dag. Det kan også gjøre at du ikke presterer like godt, verken på jobb eller i sosiale sammenhenger.
Enkle tiltak kan utgjøre en stor forskjell. Lydberikelse med lyd fra omgivelsene, eller lydstimulering med svak bredbåndet lyd som skaper en avfokuseringslyd for hjernen, er å anbefale.
I tinnitus-behandling hos HØR, bruker vi svært ofte en lydstimuleringsapp i kombinasjon med Sleepphones. Det er et pannebånd som sikrer riktig volum på lydstimuleringen, uansett hvordan du sover og beveger deg i søvne. Ta vare på deg selv, og snakk med audiografene våre. Vi hjelper deg å finne den løsningen som passer for deg og som gir deg nattesøvn.
3. Gode vaner og en fornøyd kropp
Selv om det er vanskelig, får du bare fordeler ved å holde kroppen fornøyd. Det gjelder også for deg som har tinnitus. Det å holde seg i aktivitet, gå turer utendørs, være sosial og opprettholde et godt kosthold kan redusere plagegraden mye, nettopp fordi du får økt livskvalitet og endrer fokus.
Anspent muskulatur, spesielt i kjeve, nakke og skuldre, kan være medvirkende årsaker til plagegraden av tinnitus. Et besøk til fysioterapeuten kan være en god investering, for å utrede, behandle og lære hvordan du best mulig hindrer anspenthet.
Fokuserings- og avspenningsøvelser kan være et nyttig verktøy i hverdagen. Avspenning hjelper deg med å redusere det daglige spenningsnivået. Det øker igjen evnen din til å håndtere tinnitus, stress, uro og irritasjon. HØR er samlokalisert med erfarne audiopedagoger, som tilbyr kognitiv adferdsterapi for deg som er plaget av tinnitus.
4. Snakk med dine nærmeste
Når pipingen eller susingen står på som verst, kan det også resultere i humørsvingninger. Sørg for at du har noen å snakke med – da står du ikke alene i kaoset.
Forsøk å forklare familie, venner og eventuell arbeidsgiver hvordan du har det. Tinnitus påvirker ofte humøret, som fort kan gi opphav til konflikter. Det kan gjøre deg urolig, som igjen forsterker tinnitus.
5. Sjekk hørselen din for tinnitus
Fire av fem personer med tinnitus har nedsatt hørsel. Høreapparat har ofte en gunstig effekt på tinnitus: Svært mange synes bruk av høreapparat fjerner fokuset fra tinnitusen, og reduserer plagegraden.
Hos HØR kan du komme til en konsultasjon når du måtte ønske, for å få kartlagt dine hørselsproblemer. Da slipper du også ventetiden som ofte medfølger med henvisning.
Selv om du opplever at du hører godt, kan det være nyttig å vurdere din hørselssituasjon både hjemme og på jobb.
Bruker du mye energi på å lytte? Misforstår du når andre snakker? Oppholder du deg i støyende omgivelser – og synes det er vanskelig å oppfatte det som blir sagt? I så fall skal du be om å få utredet hørselen din.
Har du allerede høreapparater er det viktig at disse til enhver tid er innstilt riktig slik at du får best mulig stimulering av hørselen din, og at tinnitusen får minst mulig plass å boltre seg på. Usikker på om høreapparatene er riktig innstilt? Ta kontakt med våre erfarerne audiografer så tilpasser vi høreapparatene dine etter din situasjon og dine behov.
Urolig og bekymret for tinnitus? Bestill en time for tinnitus hos våre spesialutdannede audiografer.