Misofoni og hyperakusis

Nedsatt lydtoleranse er et område som omfatter tilstander som misofoni og hyperakusis

Full utredning og rådgivning (120 min.)

Pris: 3300,-

For deg med nedsatt lydtoleranse (hyperakusis, misofoni, fonofobi) og/eller tinnitus. En grundig evaluering og rådgivning for å forstå din unike situasjon og foreslå skreddersydde løsninger.

Dette er en 2 timers konsultasjon bestående av blant annet kartleggingsskjema for nedsatt lydtoleranse, hørselsutredning med måling av ubehagsterskler og høyfrekvent hørselsmåling (opp til 20 000 Hz).

Sammen går vi gjennom resultatene og du får god veiledning rundt dine spesifikke utfordringer. 

Bestill time

Misofoni: Lær deg å håndtere ulydene

Har du noen gang opplevd ubehag – enten fysisk eller psykisk – når du har hørt noen smatte, kremte eller svelge væske? Dette er blant de mange lydene du kan reagere på dersom du har misofoni: Spesifikke lyder du ikke tåler å høre, som andre rundt deg ikke reagerer på. Mange går gjennom store deler av livet med denne tilstanden, fordi de tror det er et personlighetstrekk. Mange er heller ikke klar over at det kan behandles, men det kan våre audiografer og audiopedagoger hjelpe deg med.

Slik behandles misofoni

Når det gjelder misofoni, opplever individer en intoleranse mot bestemte lyder. Før lyden når bevisstheten i hjernen, vil det komme automatiske reaksjoner – som for eksempel økt pust og puls. Det kommer også følelsesmessige negative reaksjoner. Her kan sinne, frustrasjon, uro og angst være vanlig, som ofte feilaktig tolkes som et personlighetstrekk. Dette er ikke reaksjoner som du kan styre, men innlærte reaksjoner som automatisk skjer i underbevisstheten din. Mange er ikke klar over at det finnes behandlingsmuligheter.

Vi har gode erfaringer med behandling av misofoni hos HØR. Vår tilnærming til behandling av misofoni inkluderer å hjelpe pasienter til å lære kroppen å håndtere disse lydene riktig. Dette oppnås gjennom veiledende rådgivning, bruk av lydhjelpemidler, og arbeid med audiopedagoger for å redusere stressreaksjoner og negative følelser.

Les mer om misofoni her

Tilnærming til Hyperakusis

For de som lider av hyperakusis, oppleves lyder som sterkere enn hva de faktisk er, noe som skyldes en “feil” i hvordan lyden overføres til hjernen. Behandlingen ved HØR for hyperakusis omfatter veiledning og lydstimulering, som gradvis justerer oppfattelsen av lyder til et normalt nivå. De fleste vi behandler for hyperakusis opplever betydelig bedring, og det er positive utsikter til fullstendig bedring.

Les mer om hyperakusis her

Individuell Behandlingsplan og Oppfølging

Videre legger vi ved HØR vekt på å utarbeide en individuell behandlingsplan for hver enkelt, etter en grundig utredning. Denne planen innebærer blant annet veiledende rådgivning, forskjellige typer lydstimulering, og lytteøvelser. Vi følger opp med jevnlige kontroller over en periode på seks måneder, og om nødvendig, lengre. Dette sikrer en helhetlig tilnærming hvor du får oppfølging av både audiopedagoger og audiografer.

Behandlingsmetoder

5 gode råd for deg som sliter med tinnitus

Tinnitus Retraining Therapy (TRT)

En etablert behandlingsmetode som fokuserer på å trene hjernen til å venne seg til tinnituslyden og redusere dens innvirkning.

Les mer

Kognitiv Atferdsterapi (CBT)

Tilbudt av våre audiopedagoger. Denne terapien fokuserer på å endre tenkemåter og atferd knyttet til lyd.

Les mer

Eksperter innen ørehelse og hørsel - helt uten ventetid