Opplever du piping eller susing i ett øre, eller begge? Er du plaget av øresus og tinnitus? Hør har spesialisert seg på tinnitusutredning og -behandling, og har et stort tverrfaglig team med erfarne audiografer og audiopedagoger som alle har spisskompetanse og erfaring innenfor tinnitus og nedsatt lydtoleranse.

tinnitus øresus tinnitusbehandling hør audiograf

Hør har sterkt fokus på faglig utvikling og å kunne tilby kundene våre de nyeste, mest anerkjente, ledende og innovative behandlingsmetodene. For å vite hvilken behandling som egner seg best for deg må du alltid bestille time til utredning først.

Hva er tinnitus?

Opplever du piping i ett øre, eller begge? Suser det eller ringer det i ørene? Eller er lydoppfattelsen mere inne i hodet? Alt av lyd som du hører som ikke kommer utenfra defineres som tinnitus. Et annet ord for tinnitus er øresus. Disse navnene brukes om hverandre, og selv om du hører en pipelyd kan faguttrykket som brukes være øresus.

Tinnitus-lydene som du kan høre i øret eller hodet kan være veldig forskjellig. Noen hører for eksempel susing, ringing eller piping, noen kan høre klikking, during eller dunking.

Tinnitus er et symptom. Symptom er ifølge Det store medisinske leksikon er en subjektiv opplevelse av at noe er unormalt med en selv. Du hører en eller flere lyder som ikke kommer fra en lydkilde rundt deg.

Du kan høre mange forskjellige lyder på samme tid. Noen hører tinnitus-lyden eller tinnitus-lydene kun innimellom, eller bare når det er helt stille. Mens andre har kraftigere plager og hører tinnitus-lyden hele tiden. Tinnitus kan være svært plagsomt, den kan hindre deg i hverdagen og redusere livskvaliteten din.

sound waves tinnitus øresus hør

Hva er årsaken til tinnitus?

Tinnitus/øresus kan komme akutt. Andre kan oppleve tinnitus som kommer mer gradvis, og vokser seg til et større og større problem. Noen kan også oppleve tinnitus som kommer og går. Det er mange forskjellige årsaker til at tinnitus eller øresus oppstår

Vi vet at sykdom, skade, stress eller traume er årsaker til at øresus/tinnitus oppstår. I tillegg til disse utløsende årsakene ser vi også en reduksjon i hørsel. For noen kan det være at øregangen er tett av ørevoks. Mens hos de fleste er årsaken til redusert hørsel at hårcellene i det indre øret har blitt skadet og at noen har blitt borte.

Når vi blir født hører vi godt helt opp til ca. 20 000 Hertz, men allerede fra vi er unge kan de hårcellene som jobber med de aller høyeste frekvensene falle bort. Med alder og støyslitasje vil flere hårceller falle fra, og vi kan oppleve at et hørselstap blir merkbart for oss. Er det kun noen av hårcellene i de øverste frekvensområdene som er falt bort, vil vi ikke være bevisst på dette hørselstapet i vårt daglige liv.

Når hørselsnerven får mindre mengde signaler å overføre enn den i utgangspunktet hadde, kan det oppstå det vi kaller fantomlyd. Dette er lyd som ikke kommer utenfra, men som oppstår i hørselssystemet. Disse lydene er i utgangspunktet noe vi ikke har bevissthet på. Men faktisk er det slik at hvis det er stille nok rundt oss vil de aller fleste klare å lytte frem slike lyder.

Når øresus/tinnitus oppstår er det fordi vi utsettes for en situasjon som fører til en feiltolkning av disse fantom-signalene. Dette kan være akutte situasjoner med for sterk lydpåkjenning som en høy konsert. Det kan være sykdom eller skade. Eller det kan være en stressbelastning over tid som fører til at slike tinnitus-lyder kommer opp til hørbart og plagsomt nivå.

Sanseinntrykket kan avta gradvis over tid og tinnitus kan gå over. Altså for noen vil tinnitus-lyden forsvinne naturlig.

Men hvis lydene for eksempel blir koblet sammen med uro, bekymring og stress, kan tinnitus-lyden bli værende. Hvis hjernen mener at denne tinnitus-lyden er viktig for oss å høre, vil vi ikke oppnå naturlig habituering eller tilvenning. Vi kan få en negativ betinget kobling der lyden kan utløse uro og stress. Og økt stress og uro kan igjen utløse sterkere og mer plagsom øresus/tinnitus.

tinnitus øresus hør

Symptomer ved tinnitus:

• Søvnproblemer
• Stress
• Irritabilitet
• Angst
• Depresjon
• Hørselsproblemer
• Hodepine
• Muskulære problemer
• Svimmelhet
• Redusert hukommelse
• Nedsatt konsentrasjon
• Utmattelse
• Isolasjon
• Nedsatt lydtoleranse

Tinnitus kommer ofte sammen med andre plager. Om et annet problem holdes ubehandlet kan utmattelsen fremme en tinnitusplage. Om du over lengre tid har muskelsmerter, spenninger i rygg eller hodepine, kan disse svekke vår naturlige evne til å undertrykke lyd. Er du syk, sliten eller utmattet vil en tinnitus kunne bli sterkere eller dukke opp.

Hvor vanlig er tinnitus?

Tinnitus er et svært vanlig problem i Norge. Folkehelseinstituttet kunne i 2015 avdekke at hver sjette mann og kvinne sliter med plagsom tinnitus. Opinion utførte i desember 2018 en markedsundersøkelse for Hør AS som avdekket at det i Norge er ca. 890 000 mennesker med øresus. Dette tilsvarer ca. 21% av befolkningen.

Undersøkelsen viste en forskjell mellom kjønnene, der fordelingen av de som opplevde øresus var 60% hos mennene og 40% hos kvinnene. Prevalensen viste seg også forskjeller i alder, der størst forekomst fantes blant de over 60 år.

Hørselshemmedes landsforbund viser på sine nettsider til at ca. 15 % av landets voksne befolkning har tinnitus. Samt at ca. 85 000 nordmenn er så plaget at de opplever det er vanskelig å mestre hverdagen.

Alle som har plager med tinnitus trenger informasjon, råd og veiledning fra erfarent helsepersonell med spesialutdannelse på tinnitus og øresus. Dessverre finnes det ikke så mange i det offentlige øre-nese-hals systemet som har spesialutdannelse på tinnitus.

Hørselshemmedes landsforbund (HLF) har utført en undersøkelse blant sine medlemmer med tinnitus, der 65 prosent av de som svarte på undersøkelsen sier de fikk beskjed av fastlegen om at “det må du bare leve med”. 73 prosent svarte at fastlegen ikke har kunnskap om tinnitus. Svarprosenten på undersøkelsen utført av HLF var på 37,6 prosent.

På Hør har våre audiografer og audiopedagoger etterutdannelse og spesialkompetanse i tinnitus, både utredning og behandling. Våre fagfolk gir deg grundig informasjon og avdekker hvilke tiltak som er hensiktsmessig for deg og din plage.

Bestill deg en time for tinnitusutredning hvis du opplever å bli plaget av lyden eller er urolig og bekymret for lyden.

Les også vår artikkel om 5 gode råd til deg med tinnitus her.

audiograf bodø høreprøve hør tinnitus ørevask hørselstap høreapparat formstøp ørepropper

Utredning av tinnitus

Hos Hør starter vi med en grundig utredning av din tinnitusproblematikk. Vi må ha en fullverdig utredning for å kunne se hvilke tiltak som er hensiktsmessige akkurat for deg og din plage. Noen trenger kun informasjon og rådgivning, mens andre trenger behandlingstiltak og oppfølging.

På utredningstimen utføres en utvidet hørselstest. En vanlig hørselstest tester hørselen i frekvensområdet 125 Hz til og med 8000 Hz, mens på en tinnitusutredning tester vi hele frekvensområdet, fra bass på 125 Hz og helt opp til toner på 20 000 Hz. Det utføres også en tinnitus-matching for å finne hvor i frekvensområdet din tinnitus/øresus ligger.

Vi følger de originale kartleggingsskjemaene utviklet for Tinnitus Retraining Therapy (TRT), vi utfører Tinnitus Handicap Inventory (THI) og i tillegg til dette stiller vi spørsmål for tinnitusplager relatert til muskulær årsak eller sammenheng.

Å benytte seg av gode kartleggingsverktøy som gode spørreskjema, er svært viktig for å kartlegge problematikken grundig og slik gi hver enkelt riktig hjelp og riktige tiltak.

Under utredning for tinnitus utredes det også for nedsatt lydtoleranse. Dette utredes ved å teste ubehagsterskler og benytte kartleggingsverktøy fra TRT.

Dette er absolutt nødvendig for å ha best mulig utgangspunkt for å oppnå behandlingseffekt på tinnitus-tiltakene. Mange av de som har plagsom tinnitus har også utfordringer med nedsatt lydtoleranse. Nedsatt lydtoleranse må behandles først, og dette er heldigvis en problematikk som ofte raskt og effektivt behandles av våre audiografer.

Finnes det behandling for tinnitus?

Det er mange som får høre at tinnitus ikke kan hjelpes eller behandles, og at en må leve med det, men det er ikke realiteten. Selv om det for mange er vanskelig å bli kvitt tinnitusen helt, altså alltid få det helt stille igjen, så kan behandling fjerne store deler av plagen for de fleste.

Noen opplever at tinnitusen blir lavere, mindre i fokus, andre at tinnitusen blir sjeldnere tilstede og noen opplever at den blir helt borte av å følge behandling hos våre behandlere. Våre audiografer og audiopedagoger vet at hver enkelts situasjon er forskjellig, og vi kan aldri love hvilket behandlingsresultat som vil komme og hvor mye hver enkelt vil få redusert sin plagegrad.

Det vi kan si er at alle våre behandlere gjør alt de kan for å tilby akkurat deg den beste hjelpen. Hør følger også aktivt med på forskning og nye behandlingsmetoder som kommer, og tilbyr det beste, mest anerkjente samt det nyeste og mest innovative innen tinnitusbehandling.

Behandlingsmetoder

Lenire

 

En nyskapende behandling som bruker bimodal nevromodulasjon for å redusere tinnitus-symptomer.

 

Les mer

Tinnitus Retraining Therapy (TRT)

 

En etablert behandlingsmetode som fokuserer på å trene hjernen til å venne seg til tinnituslyden og redusere dens innvirkning.

 

Les mer

Kognitiv Atferdsterapi (CBT)

 

Tilbudt av våre audiopedagoger. Denne terapien fokuserer på å endre tenkemåter og atferd knyttet til tinnitus.

 

Les mer

Høreapparater

 

Har man nedsatt hørsel, har det ofte god effekt på tinnitus å bedre hørselen ved bruk av høreapparater.

 

Les mer

Spesialisert Tinnitusbehandling for Barn

 

Tilpasset utredning og behandlingsplan for barn som opplever tinnitus, med fokus på deres unike behov.

 

Les mer

Fysiologisk behandling

 

Via vårt fagsamarbeid med Nemus tilbyr vi utredning og behandling for muskulær tinnitus. Kombinerer ekspertisen fra kiropraktorer og fysioterapeuter.

 

Les mer

Hva er riktig behandling for deg?

Hvilke tiltak som er hensiktsmessige for deg får vi først avdekket når full utredning er foretatt. Du vil få grundig informasjon og opplæring i årsak og sammenhenger. Vi vil legge opp en individuell behandlingsplan for deg basert på din plagegrad og dine resultater fra utredningen.

Mange har utbytte av å følge flere behandlingsmetoder samtidig eller fokusere på en måte først og så supplere med annen behandlingsmetode etter hvert. Våre audiografer og audiopedagoger hjelper deg til å finne den behandlingsmåten eller kombinasjonen som er mest hensiktsmessig for akkurat deg.

Mange sliter med søvn og har behov for tiltak med søkelys på en bedre nattesøvn, andre trenger fokus på tiltak på dagtid. De fleste får godt utbytte av hjelpemidler både om natten og på dagen.

Kategorier

Hørsel og høreapparat

Tinnitus og ubehag

Ørepropper og hygiene

Audiopedagog

Eksperter innen ørehelse og hørsel - helt uten ventetid