høreapparat service rengjøring propper filter lading

5 tips for et velfungerende høreapparat

For å få den gode nytteeffekten av høreapparatene, er det veldig viktig å holde de rene og åpne til enhver tid. Litt smuss i lydutgangen vil redusere, eller i verste fall blokkere, all lyd. Høreapparatet vil dermed ikke gi deg den hørselshjelpen du forventer. Vi gir deg tips og triks for å holde høreapparatene rene og velfungerende.

1. Rens proppen daglig

Daglig rens av proppen eller domen er viktig. Tørk av med en tørr klut eller et fint papir. Vær forsiktig med fuktighet. Det er best å løsne proppen eller domen fra selve høreapparatet hvis du skal bruke fuktighet eller vann for å rense. Sjekk at lydutgangen er åpen, slik at du hører det du skal.

Har du en propp med en ventileringskanal, er det viktig at du staker gjennom denne og sikrer at den er åpen for å ha god ventilering av øregangen. En tett ventilasjonkanal kan virke svært ubehagelig på hørselsopplevelsen.

2. Bytt ut filteret regelmessig

I enden av lydutgangen er det plassert et filter. Har du en plastikkdome ytterst på slangen/ledningen, ligger filteret bak denne domen. Filteret er en beskyttelse mot at ørevoks og smuss skal komme inn til høyttaleren. Filteret kan tette seg, og desto mer smuss som blir liggende desto mere er lyden dempet. Det anbefales å skifte dette filteret regelmessig, og i hvert fall hvis du ser at det er skittent eller merker det på nytteeffekten.

3. Ta med deg powerbank til batteriet

Mange høreapparater er nå oppladbare, og med en powerbank kan du lade opp på farten på samme måte som du lader opp mobilen. Veldig kjekt hvis du for eksempel skal på en lengre ferietur. Hvis ditt apparat ikke er oppladbart, bør du ta med deg ekstra batterier.

4. Unngå fuktighet med en tørketablett

De fleste høreapparatene tåler en del fuktighet, men dette er likevel noe du bør passe på. Et lurt triks er å la høreapparatene ligge sammen med en tørketablett hver natt. En slik tørketablett vil trekke ut fuktighet fra høreapparatet, og sørge for at det fungerer mer stabilt og lenger. Har du ikke tørketabletter for hånden, kan du også bruke silica gel-poser, som du gjerne finner i nyinnkjøpte skoesker eller i vesker.

5. Ta en årlig servicesjekk

Vi anbefaler at du årlig tar en sjekk på høreapparatene dine hos audiograf, for å sikre at de fungerer som de skal. Samtidig får du kontrollert at apparatene fremdeles er tilpasset dine hørselsbehov. Ønsker du en service hos audiografene hos HØR, har vi åpen drop-in-service. Se åpningstider for Drop-in på de forskjellige klinkkene her.

Bestill deg en time for justering, opplæring eller rådgivning. Vi står klare til å hjelpe deg.

Og husk! Høreapparatene flyter ikke, så legg de fra deg i etuiet før du stuper uti vannet. God sommer fra alle oss audiografene i HØR.