Audiograf hos HØR

Hæ? Kan hørseltap føre til demens?

Sliter du med å forstå hva passasjerene dine sier under bilturen? Faller du ut av samtalen under middagsselskapet? Ta det på alvor før hørselen blir verre.

Vi har aldri hatt mer lyd på øret enn i dag. Headset, ørepropper, hearables og generelt økt støynivå fra apparater og omgivelser de siste årene påvirker hørselen. Nettopp derfor kommer stadig flere yngre mennesker inn til oss med høreproblemer. Hvorfor bruke så lang tid for å fikse noe så viktig som hørselen din?

–  Høreapparat er fremdeles veldig stigmatisert, forteller audiograf Janne hos HØR. Mange vet at de trenger det, men velger å droppe høreapparatet fordi de ikke vil oppfattes som gamle.

Er du lei av å be folk om å gjenta seg, eller å ikke få med deg poenget? Hos Hør får du hørselstest på dagen, uten ventetid og henvisning.

Ubehandlet hørseltap kan medføre demens

Hørselen vil reduseres med alder uansett hvilke tiltak du gjør. Men dersom du ikke tar tak i hørselsproblemene så tidlig som mulig, vil evnen til å tolke og forstå også reduseres fortere.

Det er fordi du ikke vedlikeholder og stimulerer hjernen, som blant annet er vant til å lytte og skille ut relevante lyder.

– Det er ofte en av årsakene til demensproblematikk. Fordi du ikke får trent og vedlikeholdt hjernen, blir ikke de kognitive ressursene tilfredsstilt. Ny forskning viser at ubehandlet hørseltap er den ene faktoren som medfører størst risiko for utvikling av demens, sier Janne. Det støttes også opp av nyere forskningsrapporter.

Hørselstest hos HØR med Audiograf.
TEST: «Hører du dette?» Heidi tester hørselen til kunden sin.

1 million nordmenn vil slite med nedsatt hørsel

Hun tror mange underspiller at de har et hørselsproblem. Stadig flere sliter nemlig med dårlig hørsel, og tallene fortsetter å vokse. En undersøkelse anslår  at andelen hørselshemmede vil øke til 25 prosent av befolkningen i Norge i løpet av 2020. Det vil si at 1 million vil slite med nedsatt hørsel i løpet av neste år.

Hva skal til for å ta det på alvor?

– Husk at du kan fremstå som både likegyldig og dum dersom du ikke får med deg alt i møter eller sosiale sammenhenger. Det forventes at du følger med i det som skjer i rommet, og da er det langt verre å fremstå uinteressert enn å ha et lite apparat. Den virkelighetssjekken gjør at mange endrer mening, sier Janne.