Hører du dårlig fordi ørene dine tetter seg lett med ørevoks? Opplever du kløe og dottfølelse på grunn av dette? Ørevoks er naturlig og dannes hos alle. Men kommer den ikke ut av øregangen, vil det tette seg, dempe lydene og skape ubehag. 

ørevask ørevoks cerumen audiograf hør

Hva er ørevoks?

Ørevoks er naturlig og dannes hos alle. Ørevoks er en blanding av hudceller og væske. Døde hudceller avstøtes av huden når det dannes nye hudceller. Dette er på akkurat samme måte som huden vår ellers på kroppen fungerer. Disse døde hudcellene blandes med fuktighet og væske og blir til ørevoks.  Døde hudceller dannes raskere hos enkelte. Dette er typisk for de som sliter med tørr og irritert øregang. Har du eksem i ørene, er det ikke uvanlig å slite med ørevoks. Også personer som utsetter seg for mye støv kan ha større plager med ørevoks. Støv og skitt blander seg med de døde hudcellene og skaper større mengder ørevoks. Ørevoksen har en beskyttende funksjon ved at den fungerer som smøring for huden i øregangen, og den kan motvirke hudinfeksjoner. Ørevoksen kan falle ut av øregangen, men problemene oppstår når ørevoksen ikke kommer ut av seg selv. 

Symptomer på ørevoks

Du kan noen ganger merke at ørevoksen har begynt å samle seg i øregangen. Du kan få symptomer som dottfølelse, smerter, ubehag og kløe. Noen har tørr ørevoks som kommer naturlig ut, mens andre kan ha seig og bløt ørevoks. Noen av oss opplever aldri problemer med ørevoks, mens andre har så mye ørevoks at ørene tetter seg helt. Ørevoks kan skånsomt fjernes med ørevask.  Når ørene blir helt tette av ørevoks kan du høre svært redusert. Noen opplever tinnitus eller øresus på grunn av ørevoks og noen kan oppleve svimmelhetsproblematikk. Har du ører som er helt tette av ørevoks demper ørevoksen hørselen like mye som om du stikker fingrene inn i ørene, tilsvarende å bruke helt tette ørepropper. Teoretisk kan helt tette ører dempe lyd med opptil 40 dB. For noen kan altså ørevoksen hindre hørselen din og du kan oppleve å høre dårlig selv om du har normal hørsel i utgangspunktet. Du kan faktisk få så store hørselstap kun av ørevoks at du har store problemer med å høre og forstå det rundt deg. 

Høreapparat og ørevoks

Mange som bruker høreapparat sliter med ørevoks. Det å ha apparater i ørene kan hindre ørevoksen å falle ut naturlig. Høreapparatene kan dytte ørevoksen sammen og skape større klumper som blir liggende i øregangen. Høreapparatene kan også forandre klimaet i øregangen til å være med fuktig fordi det blir tettere og en bløtere og seigere ørevoks samler seg mer og skaper større risiko for at øregangen går tette. En del ørevoks fester seg også på høreapparatet. Mange har høreapparat med dome eller propp, og denne må helst rengjøres daglig. Høreapparatene har også et filter i utgangen av lydutgangen for å beskytte mot at ørevoks trekker inn i selve apparatet. Bruker du høreapparat er det viktig at du er nøye med rengjøring og skifte av forbruksartikler som filter og domer. Slik vil høreapparatene fungere optimalt til enhver tid og gi deg den nytteeffekten du ønsker deg. Et høreapparat som har ørevoks i lydutgangen vil faktisk gi deg opplevelsen av ytterligere redusert hørsel, i stedet for hørselshjelp. Har du problemer med høreapparatene kan du komme innom våre klinikker som tilbyr drop-in-service. Vi hjelper alle med høreapparater med rens, rengjøring og service av utstyret. Service på høreapparatet tilbys uten timebestilling.  Se åpningstider for drop-in-service på de ulike klinikkene våre her.

ørevask ørevoks cerumen audiograf hør

Er q-tips lurt?

Du kan bli fristet til å bruke q-tips for å fjerne ørevoksen. Utfordringen med q-tips er at hvis du stikker denne inn i øregangen, kan du dytte ørevoksen enda lengre inn. Dette kan skape enda større vansker med å få ørevoksen ut. Vi anbefaler at du kun bruker q-tips i det ytre øret og at du kun skyller med vann inne i øregangen. Den mest skånsomme og effektive måten å fjerne ørevoks på er å la fagpersonell utføre en trygg og fullstendig vask av ørene dine. 

Hvor vanlig er det med tette ører?

Tette ører er et svært vanlig problem. Det er store forskjeller på hvor mye ørevoks vi produserer og hvor lett den faller ut av seg selv. Noen har ikke utfordringer med ørevoks, mens andre sliter med at øregangene tetter seg svært ofte. Problemer med ørevoks er en vanlig årsak til at man oppsøker lege og forekommer hos omtrent 10% av barn, 5% av friske voksne og opptil 57% av eldre på sykehjem i følge denne studien.

Behandling av tette ører

Sliter du med ørevoks er det anbefalt å skylle ørene med vann. Det er viktig å bruke lunkent vann ved skylling. Feil temperatur på vannet kan være ubehagelig og skape svimmelhet. Hvis ørevoksen er hardpakket kan det lønne seg å mykgjøre den før skylling med litt olje som dryppes inn i øregangen. Du kan dryppe litt olje inn i ørene før du legger deg, og så få foretatt en skylling på morgenen. Mange opplever at det er vanskelig å skylle ørene sine selv eller at de ikke lykkes med å få ut all ørevoksen. Audiografene ved Hør kan hjelpe deg ørevask. Vi bruker utstyr som alltid sikrer riktig temperatur på vannet som som skånsomt og effektivt fjerner ørevoksen. Vi sikrer alltid at ørevoks er fjernet ved å otoskopere øregangen etterpå. Vi sjekker både øregang og trommehinne. 

Vi gjør oppmerksom på at vi ikke utfører ørevask på kunder som har smerter i øret, kjent hull på trommehinnen, sykdomsfølelse og/eller feber. Ørevask utføres heller ikke på tidligere opererte ører. Tidligere dren er ikke noe hinder for ørevask. Anbefalt aldersgrense for ørevask er fra 10 år og oppover.

Bestill time til ørevask her.

Kategorier

Hørsel og høreapparat

Tinnitus og ubehag

Ørepropper og hygiene

Audiopedagog

Eksperter innen ørehelse og hørsel - helt uten ventetid