Hvordan sove med tinnitus?

Det finnes faktisk noen tiltak du kan gjøre for å redusere tinnitus i ørene. Her er våre beste tips.

Søvnmangel er skadelig

Dårlig og for lite søvn er i verste fall helseskadelig, men det gjør deg også trøtt og mindre opplagt. Du trenger en god natts søvn for å håndtere hverdagens utfordringer, også de helsemessige.

Gode rutiner og vaner for god søvn

For å tilrettelegge for best mulig søvn, er det viktig at du etablerer gode vaner og rutiner. Selv om søvnbehovet varierer fra person til person, er det noen universelle råd du kan følge:

  • Bygg opp et søvnbehov i løpet av dagen.
  • Unngå å duppe av hvis du klarer, men lytt til kroppen når du er trøtt.
  • Legg deg og stå opp til faste tider – også i helgene.
  • Reduser aktivitetsnivået når det nærmer seg natt.
  • Unngå kaffe og andre koffeinholdige drikker på kvelden.
  • La soverommet være forbeholdt søvn.
  • Unngå TV, nettbrett eller telefon på soverommet.
  • Forsøk å gjøre deg ferdig med stressende og urolige tanker før du legger deg.

Legg deg når du er søvnig, og stå opp igjen hvis du ikke klarer å sovne. Gjør en avslappende aktivitet som å lese en bok, lytte til musikk eller prøve avspenningsteknikker, før du deretter prøver å legge deg igjen.

Bryt den onde søvnsirkelen

Et aktivt hode gjør det vanskelig å sovne, og de negative tankene kan komme når du ligger i sengen og hører på tinnitusen. «Vil du klare å sovne? Vil du få nok søvn gjennom natten?» Dette øker stressnivået, som igjen gjør innsovningen enda vanskeligere. Dette kan være starten på en ond sirkel av fokus på tinnitus, økt stress og bekymring, og søvnproblemer.

Stimuler hjernen med TRT for bedre søvn

Mange kan ha trenge og ha nytte av lydstimulering og lydberikelse om natten. Det reduserer fokuset på tinnitusen, og holder hjernen stimulert med å prosessere en annen lyd.

Audiografene hos HØR er etterutdannet i Tinnitus Retraining Therapy (TRT), og jobber med utredning og behandling av tinnitus. De har stort fokus på søvntiltak, og ser at det er effektivt for å bedre søvnkvaliteten og bidrar til å redusere plagegraden på tinnitusen.

Behandlingsprinsippet i TRT går ut på å tilføre bredbåndet lyd på et lavere volum enn din egen tinnitus. Dette skaper mest mulig aktivitet i hørselssenteret, slik at du kan avlære fokus på tinnitus og ha en behandlingseffekt ved å redusere oppfattelsen av tinnitus.

Gratis app med avslappende lyder

Vi bruker gjerne en gratis app med lyder beregnet for avslapning og søvn, og anbefaler appen Tinnitus Relief, til iOS og Android, fra den anerkjente høreapparatleverandøren GNResound. Denne appen bruker vi i kombinasjon med pannebåndet Sleepphones, som sørger for riktig volum uansett hvordan du beveger deg i løpet av natten.

Har du søvnproblemer? Bestill time hos fastlegen din og ta opp problemene der.

Ønsker du utredning for tinnitus hos HØR, ring oss på 23 89 87 15 eller bestill time her.

Kilder: British tinnitus association og tinnitus.no

Eksperter innen ørehelse og hørsel - helt uten ventetid