Lydstyrke – Desibel – hva er det?

Lyd måles i desibel, men hva i all verden betyr det? I følge Wikipedia er desibel en dimensjonsløs og ikke-lineær måleenhet som angis som dB. En dB er en tiendedels Bel. Måleenheten Bel beskriver den (basis 10)-logaritmiske verdien av et forhold (ratio) mellom to størrelser av samme dimensjon.

Hvor mye tåler ørene?

Her er litt om desibel i praksis. 85 dB regnes som maksimalt lydvolum du kan utsette ørene dine for over tid uten at de tar skade.

Men hvor høyt er egentlig dette? En normal samtale ligger på omkring 65 dB, mens et rop kan nå opp i rundt 80 dB. Øret oppfatter en økning på 3 db som en dobling av lydstyrken. Går du fra 85 dB til 88 dB har du doblet lydvolumet, noe som halverer tiden ørene dine kan utsettes for dette lydnivået uten å ta skade!

Se våre hodetelefoner for barn Puro BT2200 som har begrensning av lydvolum, slik at ikke barnet tar skade.

Noen eksempler på desibel

Spiller du hardt på et akustisk trommesett så er lydnivået ca 94 dB uten noen form for elektrisk forsterking av lyden. Et normalt øre tåler dette i ca en time uten å ta skade. Den typiske ”romlingen” på en undergrunnsbane gir fort 100 dB, mens lydvolumet (musikken) på en musikklubb eller rockekonsert fort kan være opp mot 115 dB!

Se HØRs anbefalte hørselvern her.

Se side 7-8 i dette dokument fra WHO (World Health Organization) for flere desibeleksempler.