Hørselstest hos HØR med audiograf.

– Endelig hører jeg alt

Bente Chapman (60) har slitt med dårlig hørsel siden ungdommen. Da hun oppsøkte klinikken HØR, åpnet det seg en helt ny verden for henne.

Bente er tilbake der hun fikk hjelp etter mange år med nedsatt hørsel. Hun befinner seg hos HØR, som er et privat tjenestetilbud for deg som sliter med hørselen din.

– Jeg slet mye med ørebetennelser da jeg var yngre og helt frem i voksen alder. Den siste betennelsen jeg kan huske, fikk jeg etter at jeg hadde blitt mamma for første gang, forteller Bente.

Men hvor startet egentlig problemene? Bente og audiograf Heidi Sabatier-Olne hos HØR har sine antagelser.

Les også: Verden åpnet seg på nytt med høreapparat

Dårlig hørsel preget hverdagen

I alle år har moren hennes drevet dansestudioet Liv Steens Ballettskole på Kolbotn, hvor Bente og søsteren jobber som danseinstruktører. Høy jazzmusikk har nok ikke hjulpet på den dårlige hørselen i utgangspunktet. Det var på tide å ta en sjekk på hvordan det egentlig stod til med hørselen.

Heidi tester hørselen til Bente.
TEST: «Hører du dette?» Heidi tester hørselen til Bente.

– Jeg hadde allerede tenkt på dette med høreapparat en stund. Da jeg fikk vite at det ikke var noe ventetid hos HØR, bestilte jeg time med hørselstesting, og fikk høreapparat dagen etter. Det var helt fantastisk. Jeg fikk også være med å finne det høreapparatet som passet best til meg og mitt bruk.

I sosiale lag har hun hatt store vansker med å følge med på det som blir sagt, og hun har blitt veldig sliten av å anstrenge seg for å få med seg alt. Nå er derimot situasjonene en helt annen.

En ny hverdag med høreapparat

– I dag underviser jeg alle aldersklasser i dans, alt fra fem år og opp til 72 år. Jeg er veldig bevisst på hørselstapet mitt i undervisningen, spesielt med barna. Mange er litt sjenerte og snakker veldig lavt, og da er det vanskelig å få med seg hva de sier. Noen ganger snakker de også utydelig, og barn blir så lei seg når du ikke hører på hva de sier, forklarer hun.

Danseinstruktør Bente etter sjekk hos HØR.
DANSER: Bente stortrives med jobben sin som danseinstruktør, spesielt nå som hun hører alt.

Heidi Sabatier-Olne er fagansvarlig audiograf hos HØR Norge, og var også den som behandlet Bente. Hun forteller at det er mange som kommer innom klinikkene deres fordi de lurer på om de hører dårlig eller ikke.

– Det er vanlig å være usikker på dette med hørsel. Mange opplever at de faser ut av en samtale, men vet ikke om det gjelder konsentrasjon eller hørsel. Da er det veldig lurt å ta en hørselstest for å finne den bakenforliggende årsaken, forteller audiografen.

Anstrengende å lytte med dårlig hørsel

Audiograf hos HØR, Heidi, tester hørselen til Bente.
AUDIOGRAF: I følge fagansvarlig audiograf i Hør, Heidi Sabatier-Olne, er det mange som kommer innom klinikkene deres fordi de lurer på om de hører dårlig eller ikke.

Hørselstap påvirker mye mer enn man kanskje er klar over. Hukommelsen kan for eksempel bli påvirket ved dårlig hørsel. Når det meste av energien brukes til å oppfatte det som blir sagt, så er det vanskeligere å huske informasjonen.

– Hjernen er plastisk og former seg etter stimuli. Ved hørselstap vil området for lyd etter hvert bli svakere, mens for eksempel synsdelen blir sterkere. Derfor er det viktig at man tar tak i utfordringen så tidlig som mulig for å blant annet forebygge demenslignende problematikk, forklarer audiografen videre.

Bente fikk en helt ny hverdag da hun fikk seg høreapparat.

– Jeg er så fornøyd og apparatet er veldig enkelt å bruke – selv for meg som ikke er så god på tekniske ting. Endelig hører jeg alt som blir sagt, både på jobb og i sosiale lag. Jeg kommer aldri til å glemme 70-årslaget jeg var i etter at jeg hadde fått meg høreapparat, for da fikk jeg endelig med meg taler og all vitsingen inni mellom, stråler hun.

Vil fjerne stigma

Audiograf Sabatier-Olne fant også det beste høreapparatet for Bente. Hun er veldig opptatt av å fjerne stigmaet rundt det å bruke høreapparat i alle aldersgrupper. Høreapparater har blitt moderne, diskrete og fleksible, og tilbyr en ny verden, som også kan kobles opp mot mobiltelefonen. Mulighetene er mange.

– Nedsatt hørsel kan være arvelig og finnes derfor i alle aldre. Det er mange årsaker til nedsatt hørsel, men det finnes god hjelp å få slik at hverdagen blir mye lettere. Vi har ingen ventelister og er opptatt av å finne den beste løsningen for hver enkelt. Vi tilbyr også god hjelp ved tinnitus og nedsatt lydtoleranse, sier hun.

Fantastisk oppfølging hos HØR

Livet med høreapparat er et helt annet enn det Bente hadde før. Hun viser frem to syltynne ledninger, som så vidt synes, som går fra øret til en bitteliten boks bak øret. Selv ikke barna i dansestudioet har lagt merke til høreapparatet selv om Bente går med hestehale mens hun underviser.

– Oppfølgingen har vært kjempefin, og jeg kan styre høreapparatet med en app på mobilen min. Det fungerer også som en handsfree til mobilen, forteller hun.

Tror du at du har hørselproblemer? Bestill time hos HØR, og få bukt med problemene fort.