Hørsel og høreapparat
Her har vi samlet noen nyttige artikler relatert til hørsel og høreapparat
Inne i ørene våre sitter det muskler som er med på å sørge for at hørselen vår fungerer best mulig. Formålet med disse musklene er ikke 100% kartlagt, men vi vet at en hovedfunksjon er å fungere som lyddempere ved sterke lyder. Når musklene fungerer normalt vil de redusere litt av volumet på lyder som passerer mellomøret.
Tensor tympani muskelen (TTM) er den ene av to muskler som har denne funksjonen. Den er 20 millimeter lang og strekker seg fra brusken…
Først må vi forklare hva normal hørsel er. Normal hørsel defineres som høreterskler på 20 desibel (dB) eller bedre på alle frekvenser på begge ører. Høreterskler mellom -10 dB og 20 dB tilsvarer normal hørsel. Har du høreterskler på 25 dB eller høyere har du nedsatt hørsel. Audiografen din kan måle høreterskler i 1 dB-trinn, men normalt måles høreterskler i 5 dB-trinn. Hørselstap, også kalt nedsatt hørsel, kan ramme bredt eller bare på et smalt frekvensområde. Nedsatt hørsel kan være kun på det ene øret eller på begge ørene. Noen hørselstap kan være midlertidige, men de aller…
Ørene er kroppens hørsels- og balanseorgan. Øret har to hovedoppgaver, den ene er å fange opp lyder og overføre signalene fra det ytre til det indre øret. Denne informasjonen sendes så videre som nerveimpulser opp til hørselssenteret i hjernen slik at vi kan oppfatte og tolke lydene. Den andre oppgaven er å registrere hodets stilling og bevegelse, og sende denne informasjonen til hjernen. Hjernen utløser muskelresponser basert på denne informasjonen, som sørger for at vi holder balansen og at vi kan se skarpt selv om vi er i bevegelse. Øret deles inn i tre…
Er du ikke så flink til å bruke høreapparatene dine? Opplever du at lydbildet er uvant og vanskelig å tilvenne seg? Føler du at nytteeffekten er dårlig? Har du redusert hørsel og høreapparater, er det veldig viktig at du bruker høreapparatene dine så mye som mulig. Når du bruker høreapparatene mye, blir du tilvent lyden og volumet kan økes til det som er mål-nivået for ditt hørselstap. Slik blir nytteeffekten av høreapparatene dine optimalisert. Med mye bruk vil du også lettere…
Når man ikke lenger hører alle frekvenser i lydspekteret, kan det oppfattes som at folk mumler. Hørsel er en svært viktig sans. Hvis hørselen din blir redusert kan det påvirke hverdagen din på mange forskjellige måter. Du kan bli mer sliten fordi du må anstrenge deg mye for å høre hva som blir sagt. Det kan føles svært krevende å være sosial, spesielt i situasjoner med mye bakgrunnslyd. En vanlig tanke er at folk mumler når de snakker til deg, men har du tenkt at det kan forklares med at enkelte lyder er vanskeligere for deg å høre? For noen kan dette bli så utfordrende…
For å få den gode nytteeffekten av høreapparatene, er det veldig viktig å holde de rene og åpne til enhver tid. Litt smuss i lydutgangen vil redusere, eller i verste fall blokkere, all lyd. Høreapparatet vil dermed ikke gi deg den hørselshjelpen du forventer. Vi gir deg tips og triks for å holde høreapparatene rene og velfungerende. 1. Rens proppen daglig. Daglig rens av proppen eller domen er viktig. Tørk av med en tørr klut eller et fint papir. Vær forsiktig med fuktighet. Det er best å løsne proppen eller domen fra selve høreapparatet hvis du skal bruke fuktighet eller vann…
Sliter du med å forstå hva passasjerene dine sier under bilturen? Faller du ut av samtalen under middagsselskapet? Ta det på alvor før hørselen blir verre. Hørselen vil reduseres med alder uansett hvilke tiltak du gjør. Men dersom du ikke tar tak i hørselsproblemene så tidlig som mulig, vil evnen til å tolke og forstå også reduseres fortere. Det er fordi du ikke vedlikeholder og stimulerer hjernen, som blant annet er vant til å lytte og skille ut relevante lyder. – Det er ofte en av årsakene til demensproblematikk. Fordi du ikke får trent og vedlikeholdt hjernen…
– Det å få et høreapparat var som å gå fra en ensfarget verden til en variant med farger. Det var helt utrolig, forteller Ueland når vi møter han på Grand Hotel i Oslo. Vi møter han for å få et innblikk i hvordan det har vært å slite med hørselen gjennom store deler av livet når det er en så viktig del av arbeidshverdagen din. Ueland har nemlig vært innom mange ulike bransjer gjennom arbeidslivet, og alle har hatt én ting til felles: Du må ha god hørsel for å gjennomføre jobben best mulig. De som har fått mest plass i livet…
Bente Chapman (60) har slitt med dårlig hørsel siden ungdommen. Da hun oppsøkte klinikken Hør, åpnet det seg en helt ny verden for henne. Bente er tilbake der hun fikk hjelp etter mange år med nedsatt hørsel. Hun befinner seg hos Hør, som er et privat tjenestetilbud for deg som sliter med hørselen din. – Jeg slet mye med ørebetennelser da jeg var yngre og helt frem i voksen alder. Den siste betennelsen jeg kan huske, fikk jeg etter at jeg hadde blitt mamma for første gang, forteller Bente. Men hvor…
Det er faktisk overraskende enkelt å beskytte hørselen sin. Som regel bunner det ut i gode vaner i hverdagen – for eksempel å huske å ikke ha på lydkansellering hver eneste time av arbeidsdagen. 1) Last ned en lydmåler – desibelmåler: Smarttelefonen kan gjøre en viktig jobb for å beskytte hørselen din. Du kan installere en støymåler på telefonen og enkelt bruke den til å sjekke lydnivået der du er – enten det er i en spinningtime på et treningsstudio, på en musikkfestival eller på jobb i…
Selv den som er veldig bevisst på lydstyrke og lydnivå kan trå feil når det kommer til hvordan lydstyrke og desibel samspiller. Du kommer langt med å vite litt mer om hvordan samspillet mellom dem fungerer. Hvor mye tåler ørene? Her er litt om desibel (dB) i praksis. 85 dB regnes som maksimalt lydvolum du kan utsette ørene dine for over tid uten at de tar skade, men hvor høyt er egentlig dette? En normal samtale ligger på omkring 65 dB, mens et rop kan nå opp i rundt 80 dB. Øret oppfatter en økning på 3…
Når du kaster en stein ut i vannet, så går bølgen i en sirkel ut fra der steinen lander. Sånn er det med lydbølger også, bare at de beveger seg mye raskere. Lyd kan beskrive den fysiske årsaken til at vi får et hørselsinntrykk og lyd kan beskrives som selve sanseopplevelsen. Sansen vår hørsel kan oppfatte lydenergi, dette som trykkvariasjoner/lydbølger i luft. Lydenergi kan også opptre som vibrasjoner/svingninger i faste stoffer eller trykkvariasjoner i væsker. Når vi blir født kan vi høre fra ca. 20 Hertz (Hz) og helt opp…
Enten du trenger justering av dine gamle høreapparat eller tilpasning av nye, om du trenger rådgivning knyttet til bruken av høreapparatene dine eller informasjon om hva som er mulighetene, audiografene hos Hør er alltid klare for å hjelpe deg med dine behov. Når du har gått til anskaffelse av et høreapparat, er det viktig at du har god kunnskap om bruk, betjening og vedlikehold. Høreapparatene må være tilpasset dine behov og ønsker for lydforsterkning. Det er svært viktig med tett oppfølging for å sikre…