Høreapparater

Våre eksperter vil finne riktig løsning med tanke på din hørsel og dine behov, men det er viktig at du også finner en type og stil som du er komfortabel med.

Sjekk ut de ulike kategoriene under og finn din favoritt

Bestill time

Moderne

Signia Active Pro

 

Denne modellen utfordrer alt en tenker om et klassisk høreapparat.

Den har alle de avanserte funksjonene et apparat skal ha, men i en helt ny innpakning. Stream musikk, telefonsamtaler og naturligvis; hør godt! 
I Signia-apparater får du også med en AI-assistent som kontinuerlig lærer seg dine tilbakemeldinger og skreddersyr lyden til dine behov. 

Les mer om Signia Active Pro her

Usynlig

Signia Silk IX

Silk Charge&Go IX er så små og diskret at de i praksis er usynlige. Disse er ikke spesialstøpte men tilpasses med myke og komfortable silikonpropper i en størrelse som passer din øregang og ditt hørselstap. 

Selv om det er lite, har det avansert hørselsteknologi som hjelper deg å høre i støyende omgivelser. De lades raskt opp i et nett etui og kan styres via en enkel app på telefonen. 

Silk IX utnytter ørets naturlige retningsmikrofon og lydoppfattelse. Apparatet ligger så dypt i øret at det ytre ørets naturlige arbeidsoppgaver ivaretas. 

Diskré

Resound Omnia

De fleste moderne apparater av typen “RITE” (Receiver in the ear) er svært diskré og er den mest brukte typen verden over. Resound sitt Omnia er en fin modell i denne kategorien. Den er liten og elegant med myke linjer og sitter behagelig på ørene

Gled deg over naturlig lyd med det nyeste av design. Komfort er det folk ser etter i høreapparater, uansett stil eller erfaringsnivå.

Spesielt for Resound Omnia, er at de har plassert både mikrofon og receiver inne i øret. Dette i kombinasjon med to tradisjonelle mikrofoner plassert på ryggen på høreapparatet. Slik utnyttes din naturlige form på øret til å samle lyd, og gir en rik lydopplevelse. Hensikten er å gi bedre retningsinformasjon og mere dybde. 

Lydene justeres automatisk etter omgivelsene, og gir deg det optimale lydbildet. 

Omina finnes både med batteri og som oppladbart høreapparat. En lading gir 30 timers batteri levetid.

Design

Phonak Slim Lumity

Funksjonen og kvaliteten på selve apparatet er alltid det viktigste, men det skader ikke når innpakningen samtidig ser bra ut. På samme måte som briller, har det kommet flere apparater siste årene for de som ønsker et design-tilbehør.

Phonak Slim er et godt eksempel på dette som med sitt slanke design som også passer godt sammen med briller. Les mer her fra produsenten her  

Forskjellige typer høreapparater

Bak øret

RITE (Receiver in the ear/høyttaler i øret)

Dette er den absolutt vanligste typen høreapparat. Her ligger mikrofonene i selve høreapparatet som henger bak øret. Mens høyttaleren ligger i øregangen. Høyttaleren ligger i en dome som fås i mange forskjellige størrelser tilpasset din øregang, eller den legges i en spesialstøpt propp til ditt øre. Den tynne ledningen som forbinder høreapparatet og høyttaleren ligger helt inntil hodet og er svært diskret. 

Ved å dele opp komponentene i høreapparatet blir apparatet bak øret fysisk mindre, og skaper bedre plass for å kombineres for eksempel med en brillestang. Risikoen for feedback, altså piping fra apparatet, reduseres også betraktelig ved å ha avstand mellom mikrofon og høyttaler. I tillegg har dagens høreapparater avanserte systemer for å eliminere feedback, slik at dette sjeldent oppleves som et problem. 

Ettersom høyttaleren ligger inne i øregangen, er det viktig at denne er beskyttet mot fuktighet og ørevoks. Alle typer høyttalere har et voksfilter som skiftes regelmessig for å hindre at det trenger smuss eller ørevoks inn i systemet. 

BTE (behind the ear/bak øret høreapparat)

Dette er den klassiske typen høreapparat. Her henger hele høreapparatet bak øret, med en tykk eller tynn slange som fører lyden inn til en dome eller propp i øregangen.  

Før RITE-typene ble lansert på markedet, var det BTE-høreapparat som var vanligst. Og i de siste årene var det BTE med tynn slange som hadde størstedelen av markedet. Tynnslange kombineres med en dome eller en spesialstøpt propp. Mens tykk slange brukes kun med spesialstøpt propp. 

Nå finnes disse BTE høreapparatene både med batteri eller som oppladbart apparat. Oppladbare høreapparat har blitt svært populært de siste årene.

I øret og øregangen

Custom

Høreapparater som er spesialstøpt til dine ører. Disse apparatene kommer i ulike størrelser, fra de bittesmå som ligger helt sjult i øregangen (IIC) til de som bygger mer ut i det ytre øret (ITE). De større modellen har mer plass til innhold, som for eksempel telespole og streaming, noe som ikke er mulig i de aller minste apparatene. Størrelsen på øregangen din vil også være med å avgjøre hvor mye man får plass til i selve øregangen eller ikke.

  • ITE (in the ear)
  • ITC (in the canal)
  • CIC (completely in the canal)
  • IIC (invisible in the canal)

Instant fit / Ready to wear

Høreapparater klar til bruk med en gang! Disse apparatene krever ikke avstøpning av øregangen, men man bruker domer i ulike størrelser for å finne riktig passform til akkurat ditt øre og ditt hørselstap. Kan komme i oppladbare modeller med bluetooth-strømming og app-justering slik at du enkelt kan streame musikk og telefonsamtaler eller tilpasse forsterkningen avhengig av hvilket lyttemiljø du befinner deg i. 

Døv / stort hørselstap på ett øre

CROS

Noen har et døvt øre, eller et øre med så redusert hørselsoppfattelse at det ikke er funksjonelt å benytte høreapparat der. Da kan løsningen være et CROS-apparatCROS betyr at lyd fanges opp på det døve øret og overflyttes til det andre øret. Lyden føres altså inn øregangen på det motsatte øret.  

Denne løsningen fungerer både for de hvor det beste øret er normalthørende og for de som i tillegg trenger forsterkning på det beste øret. HØR kan tilby denne teknologien i både BTE, RITE og ITE/ITC-høreapparater.

Tilbehør til høreapparat

Fjernkontroll

Fjernkontroller kan fås i mange forskjellige utseender og med forskjellige nivå i forhold til hvor mye brukerstyring det skal være. En enkel fjernkontroll kan justere volum opp og ned. 

Fjernkontrollen kan også lastes ned via en app, og du trenger da kun en smarttelefon for å benytte deg av disse funksjonene. En avansert fjernkontroll kan gi uante muligheter i justering av lydbilde, innstillinger og funksjoner.  

TV-streamer

En TV-streamer sender lyden direkte fra TV og til høreapparatene dine. Slik eliminerer du avstand og forstyrrelser fra omgivelsene. Ofte kan det være vanskelig å være enig om volum med de du ser TV sammen med. Eller du er redd for å sette volumet så høyt at du forstyrrer naboen. 

Med streaming slipper du dette. Du kan ha TV mutet og likevel ha ønsket volum direkte inn via høreapparatene. Ser du sammen med andre, styrer de volumet til ønsket nivå uavhengig av volumet som kommer til dine apparater. 

Ekstern mikrofon

Kan festes på den personen du ønsker å høre bedre slik at stemmen streames direkte til dine høreapparater. Et fantastisk hjelpemiddel om du er i miljø med mye bakgrunnsstøy, folksomme lokaler eller støyende samtalesituasjoner. Kan brukes for eksempel i forelesninger, møter, bil, gruppetimer på treningssenter eller på restaurant. 

Mistet høreapparatet ditt?

Har du mistet høreapparatene dine, kan vi bistå med å raskt få tilpasset og ordnet nye høreapparater til deg. HØR har ingen ventetid og du trenger ikke henvisning.

Det anbefales alltid å ha en forsikring som dekker tap av høreapparat, slik at du slipper å betale hele gjenkjøpssummen selv hvis uhellet er ute.

Når bør man ha høreapparat?

Å venne seg til høreapparater kan ta tid. Både for deg som aldri har brukt høreapparater før og for deg som kun skal skifte modell. Å starte tidlig med høreapparater er alltid hensiktsmessig. Da er det lettere å både tilvenne seg forsterkningen og lære seg bruken av apparatet. For førstegangsbrukere er det hensiktsmessig å starte med litt lav forsterkning, og gradvis øke denne.

En del av tilvenningsprosessen er å venne seg til at enkelte lyder høres igjen, og at de kanskje ikke høres likt ut som du husker. En gradvis økning av forsterkningen gjør denne prosessen lettere for deg. Å akseptere at lydene kan være annerledes enn slik du er vant til å høre kan være viktig. Målet er at du med tilvenning skal oppleve så naturlig og riktig lyd med høreapparatene som mulig.

Har du redusert hørsel på begge ørene, er det alltid å anbefale at du får tilpasset apparater på begge. Slik vil du kunne opprettholde retningshørsel best mulig. I tillegg vil høreapparatene kunne samarbeide for å tilrettelegge lydbildet for deg mest mulig optimalt.

Hørselen vil reduseres med alder og støyslitasje. Dersom du tar tak i hørselsproblemene dine så tidlig som mulig, vil evnen til å tolke og forstå både lyd og tale opprettholdes bedre.

Ved å bruke høreapparater stimulerer du hjernen slik den burde bli stimulert, og du vedlikeholder evnen til å lytte, skille ut lyd og tolke lyd bedre. Redusert hørsel kan være en risikofaktor i forbindelse med demens.

Vedlikehold av høreapparatene

Det er ikke mye som skal til for å holde høreapparatet i god stand. Følg disse enkle tipsene:

  • Ikke bruk høreapparatet når du tar på sminke, parfyme, hårspray, solkrem eller aftershave
  • Rens dome eller propp hver dag. Fjern smuss og ørevoks.
  • Skift dome regelmessig
  • Skift filter regelmessig eller når du opplever at de begynner å tette seg.
  • Ikke oppbevar høreapparatene på et fuktig sted når du ikke bruker de
  • Tørkepose eller tørkeboks kan være lurt.
  • Husk å ta av høreapparatene før du går inn i dusjen.

Spør audiografen din hvis det er noe du er usikker på i forhold til vedlikehold. Vi anbefaler også at du en gang i året er innom HØR for en skikkelig service og rens på høreapparatet ditt.

Hva er egentlig et høreapparat?

Tidligere var høreapparater ofte kjent som en enkel lydforsterker. I tillegg var det verken diskret eller praktisk utformet. Heldigvis er det mye som har skjedd siden den tid, både med teknologien og utseendet. I dag er høreapparatene digitale, og sitter i eller bak øret. De har gått fra å være en merkbar del av hverdagen din, til å bli en fast følgesvenn du knapt merker eller ser. De hjelper deg til å høre det du skal høre, og slippe anstrengelse eller misforståelser.

Utseendet på høreapparatene er ikke det eneste som har endret seg. Innovativ teknologi har gjort at de tilrettelegger lydbildet for deg ved å fremheve det viktige talesignalet fremfor den forstyrrende støyen. Høreapparatene har avanserte algoritmer for denne lydbehandlingen. De kan også samhandle med smartenheter og trekke ut informasjon som bidrar til et optimalisert lydbilde for deg som bruker.

Hvordan fungerer et høreapparat?

Dagens høreapparater består av hele fire komponenter, som avhenger av hverandre for å fungere optimalt. Ny teknologi gjør at høreapparatene reduserer bakgrunnsstøyen, og dermed forsterker lydene du vil og bør høre. Det består av følgende deler: 

  • Mikrofon: Fanger opp lyd
  • Forsterker: Gjør lyden høyere
  • Receiver: Sender lyden inn i øret
  • Batteri: Gir strøm

Alle høreapparater i dag har disse fire komponentene. Likevel er det stor variasjon fra modell til modell. Høreapparatene kan tilpasses til alle typer hørselstap og behov. Og innstilles etter ønsket nivå i forhold til brukerbetjening.  

Har du lyst på et avansert høreapparat som du kan brukerstyre mest mulig? Eller er behovet et høreapparat som fungerer mest mulig automatisk? Vi har alle varianter og hjelper deg å finne ønsket modell og type. 

Moderne teknologi 

Teknologien i høreapparatene endrer seg raskt, og mange ønsker å skifte ut høreapparatene ofte for å sikre at de har så god hørselsevne som mulig. HØR selger høreapparater fra alle de store leverandørene; GNResoundWidexSivantos, Starkey, Phonak og Oticon 

Vi har noen høreapparater på lager slik at du kan kjøpe høreapparat på dagen. Er du interessert i en type som vi ikke har på lager, bestiller vi denne opp til deg i løpet av få dager.  

Høreapparatene i dag analyserer omgivelsene dine ned til den minste detalj. I apparatet er det en datahjerne som behandler alt av lyd som kommer inn i mikrofonene. Avanserte behandlinger av lyden og støyen skjer i denne datahjernen, slik at du hører en så naturlig og nyansert lyd som mulig. 

De fleste høreapparater kan betjenes via en fjernkontroll app. Slik kan du styre innstillinger og nivå enkelt etter behov. Appen kan også lære dine justeringer. Dette betyr at justeringer bli geotagget slik at de gjennomføres automatisk når du er tilbake på samme koordinaterAlt dette for å skreddersy lytteopplevelsen din. 

Høreapparatene kaogså strømme lyd fra telefonen din, enten det er en samtale eller du lytter på musikk. Du kan også få strømmet lyden direkte fra TV og opp til høreapparatene dine. Slik blir løsningen brukervennlig og sikrer deg det optimale lydbildet. 

Hvor mye koster et høreapparat? 

HØR selger høreapparat fra 8800 kroner per stykk. Vi kan tilby svært mange forskjellige modeller, og vi kan tilby høreapparater som i utseende er likt, men har forskjellig teknisk innhold. Prisen på høreapparat kan være forskjellig ut ifra hvilken modell og hvilket teknisk nivå du velger.  

NAV dekker høreapparater til alle i Norge med behov for dette. Men på grunn av lange ventelister både for tilpasning og kontroll av høreapparater, er det flere og flere som velger å gå privat for å anskaffe seg høreapparater. I tillegg kan du ikke få dekt høreapparater oftere enn maks hvert 6 år i det offentlige. Mange ønsker å bytte høreapparatmodell oftere, og mange ønsker ett ekstra sett i tilfelle de første skulle bli ødelagt.  

Finnes det en nedbetalingsløsning?

HØR tilbyr nedbetalingsordninger via SVEA Finans for de som ønsker å dele opp utgiften. Du kan da velge mellom 5 forskjellige nedbetalingsløsninger med valgfri varighet fra 6 – 36 måneder. Våre audiografer hjelper deg med informasjon vedrørende disse nedbetalingsmulighetene. Å søke om nedbetalingsavtale hos SVEA er en enkel og rask prosess der du søker via din smarttelefon med bank ID når du er inne hos audiografen. For de som ikke har smarttelefon og Bank ID kan også våre audiografer hjelpe til med å sende søknad pr post til SVEA Finans.

Hva med garantitid?

Alle høreapparat fra HØR har en garantitid på to år. Er høreapparatet ødelagt pga uvøren bruk må du selvsagt dekke reparasjonen selv. Vi har åpen Drop in for service og reparasjon på høreapparater på alle våre klinikker.

Les mer og se våre åpningstider for Drop-in her.

Brukererfaring

Håkon har nedsatt hørsel og erfaring med forskjellige typer høreapparater. Han forklarer ostigmaet han opplevde rundt høreapparat og frykten hans for å få ytterligere redusert hørsel. Les artikkelen om Håkon her.

Eksperter innen ørehelse og hørsel - helt uten ventetid