På tide med høreapparat?

I dag er ikke et høreapparat bare et høreapparat. Det finnes så mange forskjellige varianter, og det kan være greit å orientere seg litt før man skal inn til konsultasjon. Her er en kjapp introduksjon til de vanligste produktgruppene. Trenger du hjelp med én gang, kan du bestille time hos våre audiografer.

Bestill time

Digitale høreapparater

Det har skjedd mye med høreapparatene siden de først kom på markedet. I front er endringen fra analoge til digitale høreapparater – to helt ulike teknologier.

Analoge høreapparater var tradisjonelt tilgjengelig med færre tilpasningsmuligheter. Lydsignalene har en kontinuerlig og jevn flyt, som gjør at nyansene i lyden blir borte. Det betyr at man kun har mulighet til å skru opp volumet for å høre bedre, siden de ikke reduserer bakgrunnsstøyen. Denne typen apparat er ikke lenger tilgjengelig på markedet, siden teknologien har gjort store fremskritt siden den tid.

Les også: Hvordan skaffer du deg høreapparat?

De digitale høreapparatene kan imidlertid finjusteres og tilpasses akkurat ditt behov. Audiografen tilpasser høreapparatet for deg, slik at du kun trenger å forholde deg til lyd og voluminnstillinger. Siden lydsignalene varierer vil du få et mer nyansert lydbilde, og ikke minst naturlig talelyd.

Fordeler med digitale høreapparater:

 • Fjerner feedback-lyd
 • Reduserer bakgrunnsstøy
 • Tilpasses akkurat ditt hørselstap 

Høreapparater med Bluetooth

Trenger du mer funksjonalitet når det kommer til høreapparat, kan du gå for en digital variant med Bluetooth. De kan nemlig kobles til dine Apple-enheter, for de apparatene som er «Made for iPhone»- og Android-enheter er «made for all». Audiografen kan veilede deg til det rette valget for deg.

Bluetooth-teknologien gjør det mulig å koble sammen to eller flere enheter trådløst. Det vil si at du kan dele alt fra lyd til video på tvers av enhetene – også kalt streaming, eller «strømming». Høreapparater med Bluetooth gjør det dermed enklere å snakke med venner og familie, siden de strømmer lyden fra mobilen til høreapparatet når de ringer.

Fordeler med Bluetooth-høreapparater:

 • Gir krystallklar lyd
 • Har gode strømmemuligheter
 • God batterikapasitet

Les også: – Verden åpnet seg på nytt med høreapparat

Oppladbare høreapparater

Lei av å bytte engangsbatteriene i høreapparatet? Da er det på tide å gå for en variant med oppladbare batterier. Ved å legge de i en lader om natten kan du stole på at de har strøm hele dagen gjennom – helt bekymringsfritt.

Oppladbare høreapparater gir deg samme, krystallklare lydkvalitet. I tillegg blir det mindre avfall, siden du bare lader opp batteriene fremfor å bytte dem ut. Flere varianter kommer også med en tilhørende app, slik at du kan overvåke batteristatusen.

Fordeler med oppladbare høreapparater:

 • Mindre avfall – godt for miljøet
 • Enkel lading og god batterivarighet
 • Slipper å bytte batterier

Høreapparater for tinnitus

Er du en av dem som sliter med ringing eller summing i ørene? Da kan det tenkes at du har tinnitus, ofte omtalt som øresus. Lydene kan være konstante, eller komme av og på. For å avdekke om du har denne tilstanden bør du ta en kartleggingstime for tinnitus. Deretter vil audiografen gi deg individuelle råd, og tilbud om oppfølging etter behov. Noen trenger å starte et behandlingsløp, og mange kan ha nytte av et høreapparat som reduserer ringingen. Det skjer ved hjelp av lydgenerator – da får du samtidig bedre hørsel.

Mange som sliter med tinnitus har også hørselstap. Dagens høreapparat maskerer tinnitus-lyden, slik at du hører det du skal og fjerner ringingen i ørene. Når du hører omgivelsene bedre kan det også redusere graden av tinnitus.

Fordeler med høreapparater for tinnitus:

 • Reduserer opplevelsen av tinnitus-lyd som ringing eller susing i ørene, ved hjelp av lydgenerator
 • Kan forsterke det du skal høre
 • Gir kontrast til de interne tinnitus-lydene

Usynlige høreapparater: IIC

De minste høreapparatene i dag går under navnet IIC: Invisible In Canal. De varierer i størrelse, farge og funksjonalitet, og er selvsagt også digitale. De spesialtilpasses formen på øret ditt, og ligger dypt inne i øregangen slik at ingen ser dem.

IIC-høreapparater er så små at de passer best til deg med lite eller moderat hørseltap, nettopp fordi de ikke har plass til ekstra kraftige høyttalere.

Fordeler med IIC-høreapparater:

 • Så godt som usynlige
 • Gir god lyd for deg med lite til moderat hørselstap

RITE-høreapparat

Høreapparater kommer i flere ulike utforminger. RITE er en av de mest populære, og betyr enkelt og greit at du får receiveren direkte i øret. De ligger plassert bak øret, mens høyttaleren går inn i øregangen via en ledning. Det er veldig diskret og lite synlig på øret.

Høyttaleren sitter på utsiden, som gjør at høreapparatet som ligger bak øret ofte er mindre.

Fordeler med RITE-høreapparater

 • Diskret utforming
 • Komfortabel i bruk og god lyd
 • Mindre feedback-lyd

BTE-høreapparater

Som navnet tilsier ligger BTE bak øret – altså Behind the ear. De gir mest lydforsterkning, og er den beste løsningen for deg som har stort hørselstap. De ligger også bak øret, med en ledning som sender lyden inn i øregangen. Forskjellen er at BTE-høreapparater har receiveren innbygd i selve høreapparatet. I mange tilfeller trenger man støpt propp ved bruk av disse apparatene.

Fordeler med BTE-høreapparater

 • Behagelig på øret
 • Gir mer naturlig lyd
 • Gir best lydforsterkning

Alle høreapparater er spesialtilpassede

Nye høreapparater justeres etter akkurat dine hørselsbehov, samt hvilken øreform du har og størrelsen du ønsker. Mange av dem er så godt som usynlige i øret.

Du velger selv hvilken utforming, og ikke minst hvordan de skal ligge i øret. Ta kontakt med våre audiografer for å se hvilke leverandører som passer best for deg.

Eksperter innen ørehelse og hørsel - helt uten ventetid