Ny studie sammenligner kombinasjon av lyd- og tungestimulering med lydstimulering alene for behandling av tinnitus

Tinnitus, også kjent som fantomlyd eller øresus, er en tilstand som påvirker 10–15% av befolkningen, og som kan være svært plagsom for mange. En nylig publisert studie (TENT-A3) bygger videre på tidligere studier som undersøker effekten av bimodal nevromodulasjon for behandling av tinnitus. Denne metoden kombinerer lydterapi med elektrisk stimulering av tungen ved hjelp av Lenire-enheten. TENT-A3 var en…

Les artikkel

Tinnitus (øresus) – Utredning og behandling

Opplever du piping eller susing i ett øre, eller begge? Er du plaget av øresus og tinnitus? Hør har spesialisert seg på tinnitusutredning og -behandling, og har et stort tverrfaglig team med erfarne audiografer og audiopedagoger som alle har spisskompetanse og erfaring innenfor tinnitus og nedsatt lydtoleranse. Hør har sterkt fokus på faglig utvikling og å kunne tilby kundene våre de nyeste, mest anerkjente, ledende og innovative behandlingsmetodene. For å vite hvilken behandling som egner seg…

Les artikkel

Hvor vanlig er egentlig øresus?

Vi tar en titt på forskningen for å se hvor utbredt problemet faktisk er. De aller fleste mennesker opplever øresus fra tid til annen, men som regel går det fort over av seg selv. Derfor kan de som sliter med konstant og plagsom øresus ofte føle seg veldig alene om problemet. Kanskje opplever de at problemet bagatelliseres av personer som ikke er rammet, for hvor vanlig er egentlig plagsom og vedvarende øresus? For å finne svaret må vi se på forskningen. I sitt prosjekt brukte McCormack et al (2016) retningslinjene for Preferred Reporting Items for Systematic reviews and…

Les artikkel

5 gode råd for deg som sliter med tinnitus

Hver sjette mann og kvinne sliter med tinnitus. Vi har samlet noen gode råd fra våre audiografer for å gjøre hverdagen din litt bedre. Tinnitus, eller øresus, er en lyd du bare selv kan høre, som eksempelvis kan være piping, susing eller during. Opplevelsen av tinnitus er unik for hver enkelt. Noen opplever lyd fra det ene øret, noen fra begge ørene og noen opplever at lyden er inni hodet. Mange kan høre lyder i øret uten at det er plagsomt. For andre kan det være svært plagsomt å ha en eller flere lyder som ikke forsvinner, og det kan vanskeliggjøre deltakelse i hverdagslivet…

Les artikkel

Hvordan sove med tinnitus?

Det finnes faktisk noen tiltak du kan gjøre for å redusere tinnitus i ørene. Her er våre beste tips. Dårlig og for lite søvn er i verste fall helseskadelig, men det gjør deg også trøtt og mindre opplagt. Du trenger en god natts søvn for å håndtere hverdagens utfordringer, også de helsemessige. For å tilrettelegge for best mulig søvn, er det viktig at du etablerer gode vaner og rutiner. Selv om søvnbehovet varierer fra person til person, er det noen universelle råd du kan følge…

Les artikkel

Muskulær tinnitus

Svært mange har muskulære koblinger til tinnitus/øresus. Audiografene hos Hør jobber tverrfaglig og vil anbefale videre utredning hos kiropraktor eller fysioterapeut ved mistanke eller funn av muskulære koblinger. Ofte kombineres behandling hos Hør og muskulær behandling for mest mulig effektivt resultat. Muskulær tinnitus, eller «somatosensorisk tinnitus», kan være delaktig i opp til 65-80% av tinnitus. Denne typen tinnitus kan endres ved bevegelse eller stimulering av nakke, ansikt, kjeve, øyne (blikk vertikalt/ horisontalt), nerver, og/ eller armer (1). Hvis du opplever…

Les artikkel

Tinnitus Retraining Therapy (TRT)

TRT er en spesifikk klinisk metode basert på den nevrofysiologiske modellen beskrevet av Pawel Jastreboff. Audiografene ved Hør har spesialkompetanse på TRT og tilbyr fullverdig TRT-utredning og -behandling. TRT er en behandlingsmetode som er utviklet av Pawel Jastreboff og som har vært en ledende behandlingsmetode i det audiologiske miljøet i flere tiår. Behandlingen bygger på at den naturlige habitueringsprosessen skal stimuleres. Målet er å omprogrammere fortolkningen av tinnitus i hjernen slik at bevisstheten og opplevelsen…

Les artikkel

Ulike bimodale nevromodulasjonsinnstillinger reduserer tinnitussymptomer i stor randomisert studie

Tinnitus, også kjent som fantomlyd, rammer 10-15% av befolkningen og er et stort helseproblem i samfunnet vårt med begrensende behandlingsmuligheter. Nylig er det derimot sett samsvar av funn i flere studier, både på dyr og mennesker, som viser at bimodal nevromodulasjon som kombinerer lyd (rentoner eller bredbåndsstøy) med elektrisk stimulering av perifere, somatosensoriske nerver (for eksempel…

Les artikkel

Neuromod Publishes Further Research Showing Breakthrough in Tinnitus Treatment, Availability of Lenire Expanded in Norway

Neuromod Devices Limited, the medical device company specialising in the treatment of tinnitus, has published the results of the company’s TENT-A2 (Treatment Evaluation of Neuromodulation for Tinnitus – Stage A2) clinical trial in the highly regarded scientific journal, Nature – Scientific Reports in a paper titled: ‘Different bimodal neuromodulation settings reduce tinnitus symptoms in a large, randomized trial’. The…

Les artikkel

Lenire®, the treatment device shown to reduce tinnitus symptoms in 86.2% of patients, is now available in Norway

Lenire is a bimodal neuromodulation device which has shown in clinical trials to reduce the symptoms of tinnitus. Tinnitus, commonly known as “ringing in the ears”, is a complex neurological condition resulting in the perception of sound without an external source. It’s thought to affect 10-15% of the adult population globallyi which could mean up to 650,000 Norwegians are living with the condition. Landmark research into the prevalence of tinnitus in Europe was published in renowned…

Les artikkel

Hva er tensor tympani syndrom (TTS)?

Inne i ørene våre sitter det muskler som er med på å sørge for at hørselen vår fungerer best mulig. Formålet med disse musklene er ikke 100% kartlagt, men vi vet at en hovedfunksjon er å fungere som lyddempere ved sterke lyder. Når musklene fungerer normalt vil de redusere litt av volumet på lyder som passerer mellomøret.

Tensor tympani muskelen (TTM) er den ene av to muskler som har denne funksjonen. Den er 20 millimeter lang og strekker seg fra brusken…

Les artikkel

Hyperakusis – Når lyd gjør vondt

Nedsatt lydtoleranse kan føre til at lyder som egentlig har normalt volum, oppfattes som ubehagelig sterke. Heldigvis finnes det behandling. Hyperakusis er en underart av nedsatt lydtoleranse. Nedsatt lydtoleranse er definert som til stede hos en person dersom vedkommende opplever negative reaksjoner på lyder som andre ikke reagerer negativt på. Hyperakusis foreligger når den negative reaksjon utløses kun basert på lydens fysiske karakteristikker, som spektrum og intensitet. Lydens mening, og i hvilke kontekst den er presentert, spiller altså ikke inn…

Les artikkel

Misofoni – Når lyd gjør deg frustrert og irritert

Misofoni er en underart av nedsatt lydtoleranse. Misofoni er definert som en unormal sterk reaksjon på en eller flere lyder med et spesifikt mønster eller mening for deg. De fysiske egenskapene til lyden er underordnet, det vil si at misofoni for eksempel ikke har sammenheng med volum på lyden. En egen art av misofoni er fonofobi, der den dominante reaksjonen til lyden er frykt (Jastreboff og Jastreboff, 2015). Misofoni har ingen sammenheng med hørsel og kan både forekomme hos mennesker…

Les artikkel

Hør bidragsgivende i oversettelse av internasjonalt spørreskjema om tinnitus

Tinnitus Sample Case History Questionnarie (TSCHQ)-skjemaet er mye brukt internasjonalt, og den norske oversettelsen vil gjøre innhenting og evaluering av informasjon fra Tinnitus-pasienter enklere. Det er nylig publisert en forskningsartikkel om oversettelse av et spørreskjema knyttet til tinnitus, hvor flere ved Hør har bidratt. Audiopedagogene Charlotte Caspari og Guri Engernes Nielsen har oversatt spørreskjemaet, og hatt hjelp av et audiologisk fagteam bestående av ØNH-leger og…

Les artikkel

Tinnitus og barn

Tinnitus kan forekomme hos alle mennesker, også barn. Barn kan være plaget av tinnitus uten at man vet det, og det er ikke alltid like enkelt å fange opp. Barn kan slite med å konsertere seg på skolen eller i barnehagen. De kan ha problemer med søvn og ha et behov for å unngå stille sitasjoner. De kan også bære preg av uro og angst. I slike tilfeller er det viktig som foreldre å berolige barnet. Det er viktig å ikke skape bekymring, men ufarliggjøre tinnitus. Gi trygghet og la barnet fortelle selv på sine…

Les artikkel

Lenire – Bimodal nevromodulasjon

Lenire er et hjelpemiddel som reduserer tinnitus-symptomer ved hjelp av bimodal nevromodulasjon. Lenire er utviklet av Neuromod Devices, et irsk medisinisk teknologisk firma som utvikler hjelpemidler med nevromodulerings-teknologi. Nevromodulasjon er en terapeutisk behandling som brukes på en rekke ulike tilstander, inkludert smerte og depresjon. Det fungerer ved å levere stimuli (som for eksempel lave nivåer av elektrisk energi) som deretter endrer nerveaktiviteten i kroppen eller hjernen for å forbedre den spesifikke helsetilstanden. Nylig har…

Les artikkel

Kognitiv adferdsterapi

Hør-klinikkene er samlokalisert med audiopedagoger som tilbyr kognitiv atferdsterapi for tinnitus/øresus og nedsatt lydtoleranse. Metodene går ut på individuelt tilpasset veiledning og opplæring i avspenningsteknikker, fokuseringstrening og lyttetrening. 1. januar 2022 kom en lovendring som gjør at Helfo dekker kognitiv adferdsterapi hos audiopedagog for alle med tinnitusproblematikk. Du som kunde trenger en henvisning fra lege og vil da ikke ha noen egenandel på konsultasjonene hos audiopedagogen…

Les artikkel

Utforsk kategoriene i kunnskapsbanken vår:

Hørsel og høreapparat

Tinnitus og ubehag

Ørepropper og hygiene

Audiopedagog

Eksperter innen ørehelse og hørsel
- helt uten ventetid